Kotimaa

Suomalaisista noin prosentti on nyt rokotettu koronaa vastaan – Kiuru virusmuunnoksista: "Uhka on ilmeinen, ja se on otettava vakavasti"

Tartuntojen määrän pelätään lisääntyvän.

"Uhka on ilmeinen, ja se on otettava vakavasti. Uusi koronavirusmuunnos leviää selvästi nopeammin kuin aikaisemmat alatyypit", perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru totesi alustuksessaan.

Nopean leviämisen uhan vuoksi rajoitustoimia pitää tehdä ennakoivasti, vaikka tartuntatilanne on mennyt Suomessa parempaan suuntaan..

Sisäministeriö valmistelee linjauksia rajaliikenteen tiukentamiseksi ja ulkoministeriö päivittää matkustussuosituksia THL:n ohjeen mukaan.

Kuntien on varmistettava riittävä testauskapasiteetti rajanylityspaikoilla. Valtio korvaa tästä aiheutuvat kulut kunnille.

Kiuru sanoi myös, että kuntien ja alueiden pitää syytä jatkaa rajoitustoimia.

"Leviämisvaiheen toimenpiteet pitää tehdä täysimääräisinä ja yhdenmukaisesti kaikilla alueilla."

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi, ettei pelättyä joulunajan matkustamisen ja kokoontumisen tuomaa nousua ole nähty.

"Ikäjakaumassa tuli uudenvuoden aikaan pieni heilahdus kun 20-24-vuotiailla tuli pieni piikki ilmaantuvuudessa. Voi ajatella, että se johtui siitä, että uudenvuoden aikana tavattiin kavereita ja juhlittiin. Myös tiedot tartuntaketjuista vahvistavat tämän."

HUS:in alueella on ollut hieman laskua tartunnoissa joulun jälkeen. Monissa maakunnissa mentiin kuitenkin huonompaan suuntaan. Epidemian perustasolla ollaan vain Keski-Pohjanmaalla, Itä ja Pohjois-Savossa sekä Lapissa.

THL:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi, että kokonaiskuormitus koko maassa on tällä hetkellä hyvinkin vakaa ja tehohoitokapasiteetti riittää. Ennusteet erikoissairaanhoidon ja tehohoidon kuormituksesta ovat hänen mukaansa pitäneet paikkansa varsin hyvin, niissä on ollut hieman lievää yliarviota.

"Sekä vuodeosastoilla että tehohoidossa levinneiden tartuntojen määrä on vähennyt joulusta"

Hän painottaa, että testeihin on hakeuduttava matalalla kynnyksellä.

”En voi riittävästi korostaa testiin hakeutumisen tärkeyttä.”

Epidemia on kotoperäisesti yhä voimissaan, mutta hänen mukaansa vielä ei ole havaintoja, että muuntovirus olisi vaikuttanut epidemian kulkuun Suomessa.

"Joulun pyhien vaikutuksia koronatilanteeseen voidaan edelleen nähdä tulevan kahden viikon aikana."

Voipio-Pulkki pitää Irlantia esimerkkinä siitä, että tartuntatilanne voi äkisti ja laajamittaisesti huonontua.

Puumalainen kertoi rokotteista, että Suomessa on nyt annettu yli 50 000 rokoteannosta.

Teho-osaston henkilöstöstä yli 80 prosenttia on rokotettu, erilaisista koronapotilaita hoitavista ja näytteitä ottavista ja käsittelevistä henkilöstöryhmistä 60 prosenttia. Hoivakotien asukkaiden ja työntekijöiden rokotukset on aloitettu.

BionTech Pfizerin rokotetta saadaan nyt maahan 50 000 annosta viikossa.

Modernan rokote on helpompi jakaa, koska se ei vaadi kylmäkuljetusta ja se sopii siksi syrjäseuduille. Kyseisen rokotteen jakelu alkaa lähipäivinä.

AstraZenecan rokotteelle odotetaan Euroopan lääkeviraston lupapäätöstä 25.1. alkavalla viikolla.

Puumalaisen mukaan virusmuunnos on Suomen lähimaista edennyt Tanskassa, toistaiseksi varsin maltillisesti. Viron tilanne ei ole tarkkaan tiedossa, koska maalla ei ole riittävää tutkimuskapasiteettia tilanteen selvittämiseksi. Suomi auttaa Viroa muuntuneen viruksen seurannassa.

Suomessa on yhteensä 61 havaintoa muuntuneesta viruksesta. Suurin osa niistä on havaittu Britanniasta saapuneilta matkustajilta.

Liikenne- ja viestintävirasto on keskeyttänyt lennot Britanniaan ja Irlantiin 18.1. saakka, ja päätöksen uusimista odotetaan.

"Muuntovirusketjut pitää katkaista välittömästi", Puumalainen painotti.

Altistuneiden pitäisi olla karanteenissa 14 vuorokautta oireista riippumatta.

Ulkomailta saapuneiden osuus tartunnoista on nyt 11 prosenttia, kun syksyllä taso oli 4-5 prosenttia. Suurin syy on Kiurun mukaan se, että matkakohteiden epidemiatilanne on huonontunut.

"Rajaliikenteen volyymi on saatava sellaiseksi, että näytteenottoon ohjaus onnistuu."

Haasteellisinta tämä on Kiurun mukaan Helsingin satama-alueilla ja Länsi-Pohjassa. Se miten rajaliikennettä käytännössä rajoitetaan, on vielä auki. Sisäministeriö on aloittanut asian valmistelun tänään aamulla.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitävät tilannekatsauksen, jossa käsitellään tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti.

Uusi nopeasti leviävä brittiläinen koronavirusmuunnos on saapunut moniin Euroopan maihin, myös Suomeen. Helsingin Sanomien mukaan brittiasiantuntijat ennustavat, että useat maat raportoivat lähiviikkoina koronavirustartuntojen jyrkkää kasvua.

Tilannekatsauksessa ovat mukana perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:sta.

Tilaisuus tulkataan suomalaisella viittomakielellä, tulkkeina Outi Huusko ja Katja Wongui.

Aiheet korona
Lue lisää

Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan – Suomessa lähes 400 uutta koronatartuntaa, uusia koronakuolemia kuusi

Katso oman kuntasi koronatilanne – maan korkeimmat ilmaantuvuusluvut ovat nyt maaseutukunnissa

"Pörröefekti, kohtuutalous ja maaseutuistumisen megatrendit tuovat maalle vielä asuntopulan" – Tuomas Kuhmonen toi MTK:n toimihenkilöpäiville tuulahduksen tulevaisuuden Pörsänmäeltä

Koronavirusta tulee nyt Suomeen aiempaa enemmän ulkomailta – "Rajaturvallisuuden merkitys korostuu"