Kotimaa

Korkein oikeus hylkäsi toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoon kunnianloukkaussyytteen koskien natsi-nimittelyä

Kunnianloukkaussyytettä vaatinut Junes Lokka on itse tuomittu aiemmin kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Aiemmin käräjäoikeus ja hovioikeus olivat tuominneet Vehkoon sakkoihin kunnianloukkauksesta. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Korkein oikeus (KKO) on hylännyt toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoon syytteen Oulun entisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan kunnian loukkaamisesta.

Vehkoo oli luonnehtinut rajatulle joukolle julkaistussa Facebook-päivityksessä Lokkaa muun muassa rasistiksi ja natsipelleksi. Aiemmin käräjäoikeus ja hovioikeus olivat tuominneet Vehkoon sakkoihin kunnianloukkauksesta.

KKO katsoi, että Vehkoon kirjoituksessa oli kyse arvostelusta, joka kohdistui Lokan menettelyyn politiikassa tai siihen rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka koski yleistä mielenkiintoa herättävää aihetta.

"Ottaen huomioon Lokan julkisuudessa esittämät tiettyjä ihmisryhmiä halventavat ja vihamieliset kannanotot, kirjoitusta kokonaisuutena arvioitaessa siinä käytettyjen ilmaisujen ei katsottu selvästi ylittäneen sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä", KKO katsoi.

KKO kumosi hovioikeuden tuomion, hylkäsi kunnianloukkausta koskevan syytteen sekä vapautti Vehkoon rangaistuksesta, vahingonkorvausvelvollisuudesta ja velvollisuudesta korvata Lokan oikeudenkäyntikuluja.

Taustalla oleva tapahtumaketju sai alkunsa, kun Vehkoon piti marraskuun 2016 alussa mennä Rovaniemelle puhumaan uudesta kirjastaan ja hän sai kuulla, että Lokka suunnittelee tulevansa kirjakauppaan seuraamaan Vehkoon puhetta.

Lokka kertoi aikeistaan julkisesti Youtubessa. Videon mukaan Lokan ja toisen miehen oli tarkoitus esiintyä Kansan Uutisten toimittajina ja haastatella Vehkoota.

Vehkoo sanoi tunteneensa olonsa uhatuksi Lokan aiemman toiminnan takia ja julkaisi siksi Facebook-kirjoituksen, jossa hän kertoi Lokan suunnittelevan hänen väijyttämistään tilaisuudessa.

Lokka on tuomittu aiemmin muun muassa kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Osa tuomioista on lainvoimaisia, osasta on valitettu ylempään oikeusasteeseen.

Lue myös:

Kirja-arvio: Kuka saa sanoa mitä ja kenen kunniaa loukataan? Korkeimman oikeuden päätöstä odotellaan natsi-nimittelystä

Lue lisää

Kirja-arvio: Kuka saa sanoa mitä ja kenen kunniaa loukataan? Korkeimman oikeuden päätöstä odotellaan natsi-nimittelystä

Aiemminkin tuomitulle Oulun ex-kaupunginvaltuutetulle sakkoja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – syyttäjä oli vaatinut ehdollista vankeutta

Junes Lokan kunnianloukkausjutun syyttäjä pohtii, pitäisikö lakia muuttaa – "Mielestäni nimittely rinnastuu lähinnä huonoon käytökseen"

HS: Toimittaja Johanna Vehkoo hakee KKO:sta valituslupaa tuomioonsa oululaisvaltuutetun kunnian loukkaamisesta