Aarioita ja ruokaa omilta aareilta
Oopperatalon käytävät kumisevat tyhjyyttään, mutta muutaman tunnin kuluttua 1 200 vierasta pakkautuu rakennukseen. Heille keittiö tarjoaa maisteltavia, joissa punaisena lankana ovat kotimaisuus ja kestävä kehitys.
”Lähimmät tuottajat ovat 50 metrin päässä, talon eteläpäädyssä”, kertoo Kanresta Oy:n Oopperaravintoloiden ravintolapäällikkö Anuliina Pineda.
Hän tarkoittaa neljää omaa mehiläispesää, jotka ovat paikallaan toista kesää. Kokeilu on onnistunut hyvin, sillä ravintolat ovat omavaraisia hunajan suhteen.
Vajaan sadan kilon sato on riittänyt juustolautasille ja hunajamanteleihin koko vuodeksi. Pesien hoidossa yhteistyötä tehdään mehiläishoitajien kanssa.
Vaikka lämpiöt ovat vielä autiota, keittiössä käy hyörinä. Tarjottavia valmistellaan monen kokin voimin, sillä illan esitys on loppuunmyyty. Leikkuulaudalla hienonnetaan oman pellon porkkanoita ja punajuuria, jotka paahtamisen jälkeen käyvät hienoimpaankin salaattiin.
Kanresta Oy:lle, Oopperaravintoloiden omistajalle, lähiruoka, laatu ja kestävä kehitys ovat tärkeitä arvoja.
”Oopperat ja esitykset tulevat meille ympäri maailmaa, mutta koska olemme Suomessa, teemme kotimaisista raaka-aineista tuotteita erilaisilla twisteillä”, Pineda kertoo.
Hän arvioi, että keittiössä käytetään noin 70-prosenttisesti kotimaisia raaka-aineita riippuen sesongeista ja saatavuudesta. Annoksia syntyy muun muassa lähileipomoiden ja pienjuustoloiden tuotteista.
Pineda suunnittelee vuoropäällikkö Krista Kyytsösen kanssa makuyhdistelmiä kotimaisista marjoista, juureksista, viljasta ja lihasta. Inspiraatioita he kertovat saavansa muun muassa maakuntien ruokatapahtumista ja erilaisilta messuilta. ”Välillä sieltä tärppää joku tuote valikoimaan”, Kyytsönen kertoo.
Tänä vuonna Kanrestalla oli ensimmäistä kertaa omia peltoja viljelyssä. Niistä pitivät huolen sopimusviljelijät Jenni ja Reijo Tuomola Lopella.
Suunnitelmissa on, että pelloista tulee jokavuotinen projekti. ”On siinä oma säväyksensä, kun juhlamenuhun voidaan laittaa oman tuotannon juureksia”, Pineda sanoo.
Projektilla on toinenkin tarkoitus. ”Haluamme, että meidän henkilökunta saa nähdä raaka-aineen kulkemisen pellolta pöytään niin, että raaka-aineet eivät vain putkahda jostain.”
Pieni porukka on käynyt katsomassa viljelyksiä Lopella.
Tulevaisuuden varalle Pinedalla on uusia ideoita. ”Haaveena ovat omat pienet viljelykset jopa Oopperatalon yhteydessä.”
HENNI LAITALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
