KIRJA Ilo irti yrteistä
Tänä keväänä pistin parvekkeelle ensimmäistä kertaa kasvamaan yrttejä: basilikaa, persiljaa, ruohosipulia ja kirveliä. Ainoastaan basilika ja persilja lähtivät kasvamaan. Nyt persilja on hailakka ja basilikassa pilkkuja.
Katsaus Yrttiherkut -kirjaan opetti, mikä kaikki oli mennyt pieleen. Esimerkiksi basilika on herkkä kylmälle ja tarkka kastelusta. Ruukut pitäisi jopa salaojittaa soralla tai ruukunpalasilla.
Kun basilikaa käyttää, pitää napsaista koko latva poikki yksittäisten lehtien nyppimisen sijaan. Muuten kasvi ei tuuheudu.
Kotitalousopettaja Hannele Kojo neuvoo paitsi yrttitarhailun niksit, myös yrttien käytön säilömisestä reseptivinkkeihin.
Maukkaat yrtit tuovat mukavan lisäpotkun perusruokiin, kuten salaatteihin, patoihin ja leipiin.
Yrteillä voi maustaa myös juomia ja tietysti tehdä erilaisia tahnoja ja säilykkeitä, joita voi lisäillä ruokiin. Yrtit maustavat mukavasti tuorejuustoja, jugurtteja, voinappeja ja muita maitotuotteita.
Yksi helpommista tavoista käyttää yrttejä on maustaa niillä ruokaöljyjä tai sekoittaa kuivattuna suolaan.
Kasvatettuja yrttejä voi yhdistellä myös trendikkäisiin villiyrtteihin. Kojo suosittelee marinoimaan voikukannuppuja karhunlaukalla maustetussa liemessä. Ovat kuulemma kuin kapriksia.
Katja Lamminen
Hannele Kojo: Yrttiherkut – Keittokirja. 249 sivua. Readme.fi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
