Puolukka auttaa laihduttajaa ja selättää epäterveellisen ruokavalion haittoja
Uusimmat tiedot nostavat puolukan uuteen arvoonsa, muiden supermarjojen rinnalle.
Puolukka näyttää estävän rasvan kertymistä ja lihavuuden aiheuttamaa matala-asteista tulehdusta. Kuva: Timo FilpusNyt puolukkasadon ollessa parhaimmillaan on mukava lukea tuoreesta väitöskirjasta, miten mainio marja se on.
Puolukka näyttää estävän rasvan kertymistä ja lihavuuden aiheuttamaa matala-asteista tulehdusta sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä ja toivon mukaan sitä kautta aikuisiän sokeritautia, rasvamaksaa sekä sydän- ja verisuonitauteja.
Puolukassa on fenoleja, antosyaaneja, proantosyanideja ja flavonoleja, kaikki aineita, joiden tiedetään edistävän terveyttä. Siksi Tampereella ajateltiin, että puolukka saattaisi estää lihavuuteen liittyviä tulehduksellisia ja aineenvaihdunnallisia muutoksia.
Tampereella suunniteltiin sarja tutkimuksia, joissa ilmakuivatun puolukkajauheen ja kuoriuutteen vaikutuksia selvitettiin hiirillä. Lisäksi tutkittiin laboratoriotesteillä, miten puolukassa esiintyvät fenoliyhdisteet muuttavat ihmisen ja hiiren solujen toimintaa.
Helpotusta ylipainoon ja rasvamaksaan.
Hiirille syötettiin länsimaista ruokavaliota muistuttavaa rasvaista rehua, johon sekoitettiin puolukkajauhetta. Verrokit jäivät ilman puolukkalisää. Hiirien lihomista ja rasvan kertymistä seurattiin, ja verinäytteistä tehtiin laboratorioanalyyseja. Myös puolukan vaikutuksia geenien ilmentymiseen maksassa tutkittiin.
Huomattiin, että puolukkalisä vähensi painon nousua ja rasvan kertymistä sisäelimiin. Lisäksi vaikutus näkyi veren kolesteroli- ja sokeritasoissa sekä maksaentsyymeissä ja kylläisyyshormoni leptiinissä.
Puolukan kuoriuutteellakin oli samankaltaisia vaikutuksia. Geenitutkimukset osoittivat, että rasvainen ruokavalio muutti rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan sekä tulehdukseen liittyvien geenien ilmentymistä. Puolukan nauttiminen lievensi näitä muutoksia. Sen tulkittiin viittaavan puolukan kykyyn ehkäistä rasvamaksan kehittymistä.
Solutesteissä moni puolukan fenoleista aiheutti ihmisenkin soluissa tulehdusta rauhoittavia muutoksia.
Vaikka väittelijä toteaakin vielä lisätutkimuksia tarvittavan vahvistamaan puolukan tehoa ihmisten lihavuudessa, hän kannustaa nauttimaan puolukoita osana terveellistä ruokavaliota.
Lähde: Ryyti Riitta Väitöskirja, Tampereen yliopisto
Kirjoittaja on lääketieteen tohtori
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








