
Uutuuskirja antaa ohjeet joulun monipuoliseen kattaukseen, ja todellinen kokeilemisen arvoinen herkku löytyy jälkiruuista
Peggy Thomasin Joulu-kirjasta löytyvät perinteisten jouluherkkujen päivitetyt versiot ja kuvat, jotka tuovat veden kielelle.
Peggy Thomas: Peggyn pieni punainen joulu, 232 s. readme.fi Kuva: Tertin kartano, Peggy Thomas, kuvankäsittely: Aatu JaakkolaJos haluaa keittiöön joulun tuoksua, mutta kuitenkin jotain vähän uutta, kannattaa avata Peggy Thomasin joulukirja. Jouluruokakirjoja julkaistaan toki joka vuosi, mutta Peggy Thomas on onnistunut kokoamaan kirjaansa kokoelman suomalaisen joulupöydän herkkuja modernilla tavalla sovellettuina selkein ohjein.
Thomas kertoo esipuheessa rakastavansa joulun aikaa, ja se kyllä näkyy kirjassa. Hänen joulunsa alkaa jo marraskuussa talvibrunssin tai illanistujaisten merkeissä. Brunssilla maistuvat esimerkiksi ohrapuuro glögipäärynöiden kera, porkkanakakkugranola tai jouluskonssit rommivoilla.
Illanistujaisten herkkuja olisivat salviajuustokeksit jääkaapin jämäjuustoista tai pienet sienipiirakat valmiista torttutaikinasta. Paahdetut mantelit syntyvät kätevästi paistinpannulla ja bataattisipsit itse tehtynä uunissa. Tosin ohjeessa ei mainita, minkä kokoisesta bataatista syntyy neljä pellillistä sipsejä.
Kirjassa on ohjeet myös joulun kasvisherkkuihin, kalapöytään, liharuokiin, hilloihin ja lisukkeisiin, makeisiin herkkuihin ja juomiin. Siis koko joulutarjoiluun.
Perinteisen rosollin sijaan voi kokeilla lyttypunajuuria sinihomejuustokastikkeella ja rakuunaporkkanoita. Lanttulaatikon sijaan tehdään täyteläinen lanttuvuoka tai paahdettu palsternakkalaatikko.
Joulusilakat Thomas marinoi liemellä, jossa on punaista glögiä. Siika saa sitruunamarinadin, matjessillistä tehdään sillikaviaari ja loimulohesta mousse.
”Makeista herkuista kokeiluuni menee ainakin suolakaramellibosto.”
Peggy Thomasilla on brittipuoliso, joten joulupöytään kuuluu myös täytetty kalkkuna. Siihen on kirjassa ohje, mutta lihaosiosta löytyy myös joulukinkun resepti 2,5 kilon tuoresuolatulle kinkulle, joka taitaa olla nykypäivän suosituimpia kinkkukokoja.
Makeista herkuista kokeiluuni menee ainakin suolakaramelliboston, mutta kiva, että kirjassa on myös perinteisten Paraisten piparkakkujen ohje.
Veden kielelle herauttavat kuvat kertovat selkeästi, millaista lopputulosta ohjeita noudattamalla voi odottaa. Veikkaanpa, että kaivan tämän kirjan esiin vielä monena jouluna enkä juuri muuta opusta tarvitse. Paitsi imelletyn perunalaatikon ohjeen – sitä reseptiä ei Peggyn kirjasta löydy, mutta se kuuluu aina meidän joulupöytäämme.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





