Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Yrttejä kotipihan maustetarhasta

    Provencen yrttikimppuun (vas.) sidotaan rosmariinia, basilikaa, timjamia, laventelia sekä laakerinlehti. Se on keittiön yleismauste lihan, kalan ja broilerin maustamiseen sekä salaatinkastikkeisiin.  Keskellä oleva fines herbes -yrttikimppu sisältää rakuunaa, ruohosipulia, persiljaa ja kirveliä. Tämä nippu sopii muna- ja kasvisruokien maustamiseen. Bouget garni -kimppu oikella on liemien maustaja persiljasta, timjamista ja laakerinlehdestä. Myös meiramia voi sitoa joukkoon. Kimppu otetaan keitosta pois ennen tarjoilua. Jaana Kankaanpää
    Provencen yrttikimppuun (vas.) sidotaan rosmariinia, basilikaa, timjamia, laventelia sekä laakerinlehti. Se on keittiön yleismauste lihan, kalan ja broilerin maustamiseen sekä salaatinkastikkeisiin. Keskellä oleva fines herbes -yrttikimppu sisältää rakuunaa, ruohosipulia, persiljaa ja kirveliä. Tämä nippu sopii muna- ja kasvisruokien maustamiseen. Bouget garni -kimppu oikella on liemien maustaja persiljasta, timjamista ja laakerinlehdestä. Myös meiramia voi sitoa joukkoon. Kimppu otetaan keitosta pois ennen tarjoilua. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkisto

    Kasvimaalta poimittujen yrttien maku on voimakkaampi ja rakenne napakampi kuin ruukkuyrttien.

    Suosituimmat kotipuutarhurin mausteyrtit ovat ruohosipuli, tilli, persilja ja basilika.

    Rosmariini, timjami ja oregano ovat myös tuttuja, samoin salvia, sitruunamelissa ja minttu. Tuore korianteri on rantautunut kasvimaalle aasialaisen ruuan mukana. Onhan se itämaisen ruuan perusmauste, jota kutsutaan myös kiinanpersiljaksi ja käytetään persiljan tavoin. Tuoksu on voimakas ja maku makeahko.

    Tuore korianterisilppu sopii maustamaan esimerkiksi lihaa, kalaa, kasviksia, katkarapuja.

    Ylimääräiset yrtit on helppo kuivattaa. Sido ne langalla kimpuiksi ja laita roikkumaan ilmavaan paikkaan lehdet alaspäin. Ranskalainen sitoo erilaisia yrttikimppuja maustamaan ruokia.

    Kimppu koostuu yhdestä tai useammasta tuoreesta yrtistä. Keitto- ja liemikattilaan sujautetaan bouget garni -kimppu.

    Provencen kimppu on keittiön yleismauste, ja fines herbes maustaa muna- ja kasvisruokia.

    4 annosta

    kilo varhaisperunoita

    1 tl suolaa

    1 sipuli varsineen

    2–3 keltaista tomaattia

    2 dl yrttisilppua (tilliä, ruohosipulia, korianteria)

    Kastike

    1/2 dl rypsiöljyä

    2 rkl vaaleaa balsamietikkaa tai sitruunamehua

    1 tl suolaa

    2 rkl makeaa sinappia

    Keitä perunat lähes kypsiksi. Sekoita kastike salaattikulhossa. Lohko perunat hiukan lämpiminä ja ripottele pinnalle suolaa. Viipaloi sipuli ja pari kolme sipulinvartta. Kääntele sipuli ja perunat kastikkeen kanssa sekaisin. Anna maustua hetki. Lisää lopuksi varovasti sekoitellen lohkotut tomaatit ja yrttisilppu joukkoon.

    Tarjoa lisäksi savukalaa, keitettyjä munia sekä sitruunalohkoja.

    4 annosta

    1/2 l (200 g) tuoreita tatteja, kantarelleja tai herkkusieniä

    1 rkl voita

    1 sipuli

    1/2 dl vehnäjauhoja

    2 dl ruokakermaa

    3 dl kevytmaitoa

    1–2 timjaminoksaa tai

    oksa rosmariinia

    ripaus musta- tai valkopippuria

    3/4 tl suolaa

    1/2 dl hienonnettua persiljaa

    1/2 dl hienonnettua ruohosipulia

    Puhdista ja hienonna sienet. Paista sieniä pannulla alhaisella lämmöllä, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Lisää voi ja hienonnettu sipuli. Kun sipuli on läpikuultavaa, ripota päälle vehnäjauhot, sekoita. Lisää kerma ja maito sekä timjaminoksa. Keitä 2–3 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla sekä persiljalla ja ruohosipulilla. Ota kokonainen oksa pois ennen tarjoilua.

    Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

    4 annosta

    noin kilo kesäperunoita

    1 muna

    1 dl ruohosipulisilppua

    1/2 dl tillisilppua

    (1 rkl korianterisilppua)

    50 g voita

    1/2 tl suolaa

    ripaus valkopippuria

    Keitä hyvin pestyt perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Keitä muna kypsäksi ja kuori.

    Laita perunat ja muna kulhoon, murskaa haarukalla rakenne rikki. Lisää voi sulatettuna sekä hienonnetut yrtit.

    Mausta suolalla ja pippuriripauksella.

    Tarjoa lämpimänä paistetun kalan tai broilerin kanssa.

    8 annosta

    Pohja

    100 g voita

    2 1/2 dl vehnäjauhoja

    1/2 tl suolaa

    1 tl leivinjauhetta

    2 rkl maitoa tai vettä

    Täyte

    2 dl ruokakermaa

    1 dl maitoa

    3 munaa

    1 dl tuoreita yrttejä,

    esimerkiksi oreganoa, basilikaa

    timjamia ja rosmariinia

    1 dl persiljaa

    2 valkosipulin kynttä

    2 rkl sitruunamehua

    1 tl suolaa

    1/2 tl valko- tai mustapippuria

    1 prk (180 g) chilin makuisia

    salaattijuustokuutioita

    2 tomaattia

    Nypi voin joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet.

    Lisää murumaiseen seokseen maito ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Voitele halkaisijaltaan noin 26 senttimetrin piirasvuoka. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita kerma, maito ja munat tasaiseksi seokseksi, lisää hienonnetut yrtit, mausteet, valutetut juustokuutiot ja pilkotut tomaatit. Kaada täyte pohjalle.

    Kypsennä uunin alaosassa 200 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta kauniisti ruskistunut.

    Vinkki:

    Voit tehdä pieniä annospiiraita muffinipellin vuoissa. Jaa taikina 12 palaan ja taputtele ne muffinipellin vuokiin. Jaa täyte vuokiin. Laita jokaisen piiraan keskelle yksi pieni kirsikkatomaatti ennen pellin uuniin laittoa. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

    24 kpl

    6 dl vehnäjauhoja

    2 dl kaurahiutaleita

    1 rkl leivinjauhetta

    2 tl sokeria

    1/2 tl suolaa

    1 rkl oreganoa

    1 rkl basilikaa

    4 dl rasvatonta piimää

    50 g voita

    Yrttilevite

    1/2 prk (125 g) maitorahkaa

    50 g pehmeää voita

    1 tl oreganoa

    1 tl basilikaa

    ripaus suolaa

    Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää joukkoon piimä ja sulatettu voi. Jaa taikina kahden lusikan avulla kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle 24 osaan. Taputtele jauhotetuin käsin ohuiksi rieskoiksi. Pistele ja paista 250 asteessa noin 10 minuuttia.

    Sekoita levitteen ainekset ja tarjoa yrttirieskojen levitteenä.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF