SYKSYN SATOA
Luumu ja kriikuna ovat
luumarjoja, joita on joskus
vaikea erottaa toisistaan.
Pensasmainen kriikuna
tuottaa pienikokoisia luumuja.
Kriikunan hedelmää peittää hienoinen sininen nukka.
Hedelmäliha puolestaan
on kellanvihreää ja sitä on
luumuun verrattuna vähän.
Kriikuna on luumua
pienempi, noin pari senttiä,
luumu 4–6 senttimetriä.
Kriikunan kivi on pyöreähkö ja luumun soikea.
Luumun kivi irtoaa helposti, kriikunan siemeneen jää
hedelmälihaa.
Puna- ja keltaluumuja syödään sellaisenaan, salaateissa,
uuniomenoiden tapaan
kypsennettynä.
Kriikunoista syntyy kauniin väristä, pirteän makuista hilloa tai marmeladia.
Jos sinulla on yllin kyllin
omenoita, luumuja tai
kriikunoita, niin nyt aika
ajatella joululahjoja.
Purkillinen luumuhilloa tai marmeladia ilahduttaa ainakin juuston ystäviä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
