HELLAN KULMALLA Urhot grillailevat
Suomalaisten grillaustavoista on tehty useita tutkimuksia. Makkaran valmistaja Atria on muun muassa havainnut, että käristämme mieluiten makkaraa. Kaasun pullottaja Aga taas kertoo, että kaasugrilli on lähes kaikkien unelmien täyttymys.
Tämä juttu ei kuitenkaan perustu tutkimuksiin, vaan suppeisiin havaintoihin naapurustossa ja tuttavapiirissäni. Olen havainnut, että ilahduttavan usein keittiökammoinen mies innostuu kokkauksesta, kunhan saa tehdä sen ulkona liekin päällä.
En tarkoita niitä Miehiä, jotka marinoivat sisuskalunsa oluella ja odottavat, että vaimo avaa valmiiksi makkarapaketin ja grillin kannen. Pöydän kattaminen, salaatit ja muut ruuat eivät tietenkään onnistu Mieheltä ritilän päällä korventamalla, joten ne hoitaa joku muu.
Tarkoitan niitä miehiä, jotka oikeasti perehtyvät grillaamisen saloihin ja halsterin väliin jää muutakin kuin pelkkiä rasvamakkaroita. Siinä sivussa valmistuvat myös lisukkeet.
Tosin miehillä on taipumusta mennä asioissa liian pitkälle. Kaasugrillin vannoutunut käyttäjä vaihtaa joka vuosi ehomman liekinheittimen, kunnes pihamaa loppuu kesken. Sähkögrillaajaan hän suhtautuu kuin vähä-älyiseen.
Toiset taas vannovat hehkuvan hiilen nimeen. Heillä on taipumusta kulkea itse muuraamansa kivigrillin kautta kauas korpeen tehdylle avonuotiolle, jossa poltetaan vain aromikkaita risuja. Sitä kehitystä ei pysäytä kuin metsäpaloksi karannut valkea. Tai kurniva vatsa.
Jokunen tuttava on kuitenkin pysynyt aisoissaan ja syventänyt vain omia taitojaan niin, että oikein odotan kutsua syömään epäterveellisiä grilliherkkuja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
