
Vietnamilaistaustainen leipomoyrittäjä haaveilee yrityksensä laajentamisesta – ”Työvoimapula on kasvun esteenä”
Talvella 2001 Huynh Nhu Karjalainen perusti Kannonkoskella oman yrityksen, Karjalaisen kotileipomon.Kannonkoski
Kannonkoskelainen Huynh Nhu Karjalainen on menestynyt ja palkittu leipomoyrittäjä. Kuva: Petteri KivimäkiVietnamilainen Huynh Nhu Karjalainen saapui Suomeen lomailemaan Tampereella asuvan tätinsä luokse kesällä 2000.
Heinäkuussa hän tapasi kannonkoskelaisen maanviljelijän. Häitä juhlittiin jo elokuussa.
”Kävi niin, että menin pikavauhtia naimisiin ja muutin asumaan maatilalle Kannonkoskelle. Ensimmäiset kuukaudet kuluivat opetellessa suomen kieltä ja paikallista kulttuuria. Ja ensimmäinen talvi oli todella kylmä”, Karjalainen muistelee.
Muutamassa kuukaudessa vietnamilaislähtöinen maahanmuuttaja oppi ymmärtämään ja puhumaan suomea.
”Anoppini asui samassa maatalossa. Hän oli mukava ihminen ja kova höpöttämään, ja siinä minä opin kielen. Aika nopeasti pystyin itsekin jo puhumaan suomeksi”, nykyisin sujuvalla suomen kielellä kommunikoiva Karjalainen kertoo.
”Anoppini asui samassa maatalossa. Hän oli mukava ihminen ja kova höpöttämään, ja siinä minä opin kielen.”
Vietnamilainen innostui nopeasti suomalaisesta ruokakulttuurista ja ennen kaikkea leipomisesta.
”Entinen anoppi opetti minut leipomaan piirakoita, ruisleipää, pullaa ja rieskaa.”
Talvella 2001 Huynh Nhu perusti oman yrityksen, Karjalaisen kotileipomon.
”Aloin leipoa ja myydä leivonnaisia. Ensimmäiset yhdeksän vuotta yritys toimi maatilan yhteydessä.”
Ajatus kotileipomon perustamisesta vahvistui, kun Huynh Nhu näki ensi kertaa Kannonkosken torin.
”Silloin tajusin, että Suomessakin on toreja ja torimyyjiä. Olin Vietnamissa työskennellyt torimyyjänä. Myin joista pyydettyä kalaa ja katkarapuja.”
Torikauppiaana suomen kielen osaaminen karttui. Samalla vahvistui visio kotileipomon kehittämisestä.
”Aloin yhdistellä Suomen ja Vietnamin makumaailmaa ja huomasin, että tuotteille on paljon kysyntää.”
”Aloin yhdistellä Suomen ja Vietnamin makumaailmaa ja huomasin, että tuotteille on paljon kysyntää.”
14 vuotta sitten Huynh Nhu erosi. Karjalaisen kotileipomon toiminta siirtyi entisen Vuoskosken kyläkoulun tiloihin ja samalla sen tuotanto laajentui.
Karjalaisen kotileipomon tuotevalikoima on monipuolinen. Tässä Huynh Nhu Karjalainen valmistaa karjalalanpiirakoita riisitäytteellä ja mustikkatäytteellä. Taustalla ruistaikinan kanssa häärii kiireapulainen herra Teo. Kuva: Petteri KivimäkiNykyisin Karjalaisen kotileipomon tuotevalikoima on laaja. Yrityksessä on yrittäjän itsensä lisäksi kolme työntekijää.
”Päätuotteet ovat muikku-, lohi-, lanttu- ja ahvenkukko. Sitten on vietnamilaistyylisiä kevätkääryleitä, joissa on poronlihaa, kana- ja kasviskääryleitä sekä monenlaisia leivonnaisia ja kakkuja”, yrittäjä esittelee.
Valikoimaa kasvattavat entisestään pullat, pullapitkot, vaaleat leivät, kauraleivät, peruna- ja ohrarieskat, lihapiirakat ja -pasteijat sekä porotaskut.
Huynh Nhu Karjalainen valittiin vuonna 2014 Kannonkosken vuoden yrittäjäksi ja 2017 vuoden keskisuomalaiseksi.
”Työpäivät venyvät keskimäärin 17-tuntisiksi.”
Karjalaisen kotileipomon menestystarinan taustalla on järisyttävä määrä työtä.
”Työpäivät venyvät keskimäärin 17-tuntisiksi. Haluaisin palkata lisää työvoimaa, yhden tai kaksi uutta työntekijää, jotta tuotantoa voisi laajentaa. Ja omaa työntekoa pitäisi vähän vähentää, kun ikää tulee. Mutta työvoimapula on kasvun este”, yrittäjä kertoo.
Huynh Nhu Karjalainen myy leipomonsa tuotteita ympäri Keski-Suomea. Palokan torilla Jyväskylässä asiakkaita riitti jonoksi asti. Kuva: Petteri KivimäkiTiistaista lauantaihin yrittäjä kiertää ympäri Keski-Suomen maakuntaa myymässä tuotteitaan toreilla.
”Palokka, Keljo, Laukaa, Suolahti, Uurainen, Viitasaari, Hankasalmi, Äänekoski ja Saarijärvi ovat vakipaikkoja, joissa kierrän ympäri vuoden. Kesäisin kierrän lisäksi myymässä tapahtumissa.”
Yrittäjän mukaan osaavan työvoiman löytäminen on hankalaa.
”Tarvitsen sellaisia työntekijöitä, jotka osaavat heti leipoa. Ei minulla ole aikaa koko ajan opastaa, kun kierrän niin paljon myymässä.”
Karjalaisen kotileipomo toimii Kannonkoskella Vuoskosken kylässä. Yrittäjän kokemus on, että suomalaisia on haastavaa saada kulkemaan töissä maaseutukylässä.
”Minulla on ollut suomalaisia työntekijöitä, mutta pitkien työmatkojen takia he eivät ole jatkaneet.”
Yrittäjä antaa pyyhkeitä myös Maahanmuuttovirasto Migrin toiminnalle.
”Pari vuotta sitten tänne oli muuttamassa uusi työntekijä Vietnamista, mutta Migri hylkäsi työluvan, kun hän ei muistanut haastattelussa tämän paikan osoitetta. Asiat on tehty turhan hankaliksi yrittäjän kannalta”, Karjalainen harmittelee.
”Viihdyn maaseudulla, luonnon ympäröimänä, rauhallisessa ja puhtaassa ympäristössä.”
Vajaassa neljännesvuosisadassa pohjoisesta Keski-Suomesta on tullut Huynh Nhu Karjalaiselle koti.
”Olen vietnamilainen ja käyn vuosittain Vietnamissa. Isäni on edelleen elossa ja asuu Etelä-Vietnamissa. Mutta Suomi on nyt kotini.”
Suomalainen maaseutu ja puhdas luonto miellyttävät. Ensimmäisinä vuosina tosin masensi, kun syksy alkoi pimentyä. Mutta nykyisin hän osaa nauttia neljästä vuodenajasta.
Yrittäjä sanoo viihtyvänsä maaseudulla, luonnon ympäröimänä, rauhallisessa ja puhtaassa ympäristössä.
Myös Karjalaisen sisko ja veli asuvat nykyisin pohjoisessa Keski-Suomessa.
”Veljeni pyörittää omaa leipomoaan Kannonkoskella ja siskoni työskentelee päiväkodissa Viitasaarella.”
Vietnamiin Karjalainen ei enää muuttaisi pysyvästi.
”Siellä on turhan meluisaa ja ilmanlaatu on huono. Kaupungit ovat suuria ja ihmisiä on paljon.”
Karjalainen aikoo viihtyä jatkossakin keskisuomalaisella maaseudulla.
”Pari vuotta sitten rakennutin itselleni talon Keiteleen rannalle Viitasaarelle. Tarkoitus on jatkossa viettää enemmän aikaa siellä. Sen verran, mitä töiltä ehtii.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





