
- Simpele
Tästä grillikioskista saa myös hautajaiskukat: ”Ja tietysti pitää löytyä laktoositonta, gluteenitonta ja vegaanista”
Asikaisen kioskista Simpeleellä saa paitsi grilliruokaa ja pehmistä, myös kukkia, arpoja, lehtiä ja tarvittaessa vaikka ajo-ohjeet.Lapsi napauttaa kioskin tiskille viiden sentin kolikon ja osoittaa irtokarkkien suuntaan. Kioskiyrittäjä Pirjo Repo nostaa lusikalla esiin kaksi vaihtoehtoa, joista asiakas saa valita.
Pian jonossa on pari muuta samalla asialla. Kaikkien kanssa ei ole yhteistä kieltä, mutta asiat hoituvat joko viittomalla tai kielien sekoituksella. Rautjärvelle saapui viime syksynä joukko pakolaisia Kongosta. Se on tuonut uutta eloa myös perinteiselle Asikaisen kioskille.
”Harmittaa, kun karkkien hinnat ovat nousseet, mutta pitäähän heille jotakin olla antaa viidellä sentilläkin”, Repo hymyilee.
Pirjo Repo on kioskiyrittäjä toisessa sukupolvessa. Hänen äitinsä perusti kioskin Simpeleen keskustaan vuonna 1974 ja se palvelee samalla paikalla edelleen. Tytär otti vetovastuun Kipsasta vuonna 1990.
”Miulla on hirveän kivoja asiakkaita. Tykkään ihan oikeasti asiakaspalvelusta tosi paljon. Täällä Simpeleellä asiakkaat ovat tuttuja ja saa olla osa yhteisöä.”
Yli 30 vuotta paikallisia palvellut yrittäjä tuntee asiakkaansa. Tarvittaessa hän osaa myös neuvoa vaikka ajo-ohjeet tai vinkata sopivaa palveluntarjoajaa.
Vakioasiakkaita on monenlaisia. Jotkut käyvät päivittäin, mutta mieleen on jäänyt myös esimerkiksi asiakas, joka on jo 20 vuotta käynyt aina äitienpäivänä samaan aikaan ostamassa kukkia.
”Hänen nimeään en tiedä, mutta aina hän tulee uudelleen.”
Rautjärvelle saapui viime syksynä joukko pakolaisia Kongosta. Se on tuonut uutta eloa myös Asikaisen kioskille. Kaikkien kanssa ei ole yhteistä kieltä, mutta asiat hoituvat joko viittomalla tai kielien sekoituksella. Kuva: Jani KauttoKipsan tarjonta on hyvin monipuolinen. Sieltä saa perinteistä grilliruokaa, lehtiä, herkkuja ja arpoja.
”Mutta viikoittain menee näitäkin”, Repo sanoo ja nostaa kylmäkaapista esiin kauniin hautajaiskukkavihon. Hän on koulutukseltaan floristi, ja kukilla on aina ollut merkittävä rooli kioskin tarjonnassa.
Kesällä hittituotteita ovat irtojäätelöt ja pehmis.
Grilliannoksista suosituin on perinteiset makkaraperunat kaikilla mausteilla. Kipsan erikoisuus on lihapiirakka, jonka sisällä on iso kotimainen jauhelihapihvi sekä paistettu muna.
”Ja tietysti pitää löytyä laktoositonta, gluteenitonta ja vegaanista. Niitä kaikkia on ollut valikoimassa jo kauan.”
Ruokaa menee läpi päivän. Yögrillinä kipsa ei enää nykyään palvele.
”Jostakin oli pakko luopua, kun kukkatilauksia alkoi tulla enemmän”, Repo kertoo.
Kioski on avoinna joka päivä aamuyhdeksästä iltakahdeksaan. Yleensä tiskin takana on Repo itse. Kesäksi hän palkkaa apuvoimia, ja silloin tällöin poika Pasi mahdollistaa äidilleen vapaaillan tai -päivän.
”Pasi on oppi kioskin työt vähitellen jo lapsena, tultuaan välillä kioskille tekemään läksyjä.”
Kioskiyrityksen jatkajaksi Pasi ei kuitenkaan aio. Siksi 65-vuotias Repo toivoo, että sopiva yrittäjä löytyisi muualta. Hän olisi vähitellen valmis luopumaan, vaikka nauttiikin yhä työstään.
”Mielelläni auttaisin uuden yrittäjän alkuun. Olisi ihana, jos joku jatkaisi tätä työtä. Espanja odottaa jo minua ja myös Marttoihin haluaisin ehtiä enemmän mukaan”, Repo sanoo.
Artikkelin aiheet - Osaston luetuimmat





