Syy kissojen tonnikalanhimoon selvisi, taustalla erikoislaatuinen makuaisti
Tutkijat ovat löytäneet biologisen selityksen erikoislaatuiselle himolle.Tonnikala on kissojen klassikkoherkku.
Yli kuusi prosenttia maailmalla pyydetystä tonnikalasta päätyy kissanruuaksi, kertoo Science-lehti.
On silti omituista, että suurimmaksi osaksi aavikoilla kehittynyt kissa rakastaa syödä juuri tonnikalaa.
Tutkijat ovat löytäneet biologisen selityksen erikoislaatuiselle himolle.
Ennestään tiedetään, että kissoilla on makureseptoreita, jotka tunnistavat umamin maun. Umami on yksi perusmauista, joka on tyypillinen erityisesti liharuuille. Myös esimerkiksi soijakastikkeessa on umamin maku.
Kissat ovat viehtyneitä umamiin, mikä ei ole metsästävän lihansyöjän kohdalla yllätys. Kun kissoille annettiin maistettavaksi erilaisilla mauilla maustettuja vesiä, ne valitsivat mieluiten juuri umamilta maistuvan veden.
Niiden makureseptoreiden huomattiin kuitenkin olevan myös erityisen virittyneitä molekyyleille, joita on runsain mitoin tonnikalassa.
Kissat olivat tarkkaan ottaen persoja muun muassa histidiini-nimiselle aminohapolle.
Sokeria kissat eivät maista, sillä niiltä puuttuu kyseiseen aistimukseen tarvittava proteiini.
Syynä voi olla se, ettei lihassa ole sokeria, sanoo Sciencen artikkelissa tutkija Scott McGrane. ”Jos et käytä sitä, menetät sen.”
Koirat taas pystyvät maistamaan sekä makean että umamin, mikä voi selittää sen, miksi koirat ovat usein vähemmän nirsoja kuin kissat.
Tutkimusta rahoitti lemmikinruokiin erikoistunut yhtiö.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





