Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Piristy piimästä

    Viime vuosina erilaiset hapanmaitotuotteet ovat lisänneet suosiotaan. Kasvun

    taustalla näkyy ihmisten kiinnostus omaa terveyttään ja hyvinvointiaan kohtaan.

    Jokaisella maalla on omat piimälajinsa. Kirnupiimä on vanha suomalainen ruokajuoma. Voin valmistuksen yhteydessä syntynyt kirnumaito hapatettiin piimäksi. Hapattaminen oli hyvä keino saada maito säilymään juomakelpoisena.

    Piimän valmistuksessa oli kuitenkin eroja Itä- ja Länsi- Suomen välillä.

    Lännessä tehtiin pitkää piimää, joka oli rakenteeltaan venyvää, viilimäistä. Pitkä piimä syntyi niin, että voin valmistuksen yhteydessä kuoritun maidon happaneminen pantiin alulle erillisen pohjapiimän eli piimänsiemenen avulla.

    Idässä puolestaan tehtiin kokkelipiimää, joka valmistui omia aikojaan maitohappobakteerien aiheuttaman käymisen avulla.

    Saavillinen voin valmistuksen yhteydessä kuorittua maitoa nostettiin lämpimään paikkaan, esimerkiksi uunin kupeeseen, pariksi vuorokaudeksi, jolloin se juoksettui eli piimi itsestään.

    Kefiiri on lähtöisin Kaukasus-vuoristosta. Siitä on tullut hitti erityisesti terveystietoisten kuluttajien keskuudessa USA:ssa.

    Myös meillä tuotekehityksen ansiosta saadaan jatkuvasti markkinoille uusia piimävalmisteita.

    Kaukasiasta löytyy esikuva suomalaisellekin juotavalle piimävälipalalle. Kefir valmistetaan maidosta käyttäen hapatteita, jotka saavat aikaan raikkaan maun ja pirskahtelevan koostumuksen.

    Piimä hakee monikäyttöisyydessään vertaistaan. Tosin suomalaiset käyttävät piimää pääasiassa ruokajuomana.

    Piimä sopii mainiosti ruokien, jälkiruokien ja leivonnaisten ainesosaksi. Rakenteeltaan paksuna se antaa sekä makua että mehevyyttä.

    Piimästä saa kesäisten grillattavien lihaherkkujen marinadin, samettisen smoothien, virkistävän kylmäkeiton tai kuohkean piirakkapohjan.

    4–5 annosta

    3 dl piimää

    2 dl kuohukermaa

    2 dl mansikoita

    1 dl sokeria

    1 rkl vaniljasokeria

    3 liivatelehteä

    1 1/2 rkl sitruunamehua

    Koristeluun mansikoita

    Liota liivatelehtiä noin kymmenen minuuttia kylmässä vedessä. Lohko mansikat annoskulhojen pohjalle. Vaahdota kerma. Liuota liivatelehdet kuumaan sitruunamehuun.

    Sekoita kermavaahto, sokerit ja piimä sekaisin. Tarkista makeus. Sekoita liivateseos joukkoon ja jaa mansikoiden päälle.

    Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Koristele annokset mansikoilla

    6–8 annosta

    1 (noin 500 g) kurkku

    6 dl (paksua) piimää

    1 rasia (100 g) mustavalkosipulituorejuustoa

    1 pala (100 g) Välimeren salaattijuustoa

    1 dl vihreitä, kivettömiä oliiveja

    1 rkl sitruunamehua

    1/2 dl tillisilppua

    1/4 tl valkopippuria

    Koristeluun kurkkuviipaleita

    Kuori kurkku. Laita ainekset monitoimikoneeseen ja soseuta.

    Anna maustua kylmässä 1–2 tuntia ennen tarjoilua. Koristele annokset kurkkuviipaleilla. Tarjoa kylmänä alkupalana.

    1 l rasvatonta piimää

    3 l täysmaitoa

    2–3 munaa

    1 rkl suolaa

    1/2 dl hienonnettua basilikaa tai korianteria

    Jätä piimäpurkki yöksi huoneenlämpöön. Jatka seuraavana päivänä kuumentamalla maito kiehumispisteeseen. Lisää suola.

    Vatkaa munat ja piimä keskenään. Hämmennä seos kuuman maidon joukkoon. Kuumenna uudelleen kiehumispisteeseen.

    Nosta kattila levyltä ja peitä kannella. Anna heran erottua massasta noin puoli tuntia.

    Nosta juustomassa reikäkauhalla sideharsolla vuorattuun muottiin tai siivilään. Sekoita massan joukkoon yrttisilppu.

    Anna jäähtyä ja valua jääkaapissa useita tunteja, mielellään seuraavaan päivään. Kumoa tarjolle.

    4 annosta

    4 (n. 500 g) broilerin rintafileetä

    Marinadi

    2 dl piimää

    1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

    1 valkosipulin kynsi

    1 tl garam masalaa

    1 tl chilijauhetta

    1/2 tl suolaa

    1 rkl sitruunamehua

    1 rkl öljyä

    1 pieni sipuli

    Koristeeksi

    limetin lohkoja

    tuoretta, hienonnettua persiljaa tai korianteria

    Vedä terävällä veitsellä broilerin rintafileisiin viillot. Sekoita kulhossa marinadin ainekset, sipulit hienonnettuna. Kaada seos broilerifileiden päälle. Anna marinoitua vähintään 3 tuntia jääkaapissa.

    Siirrä broilerifileet uunivuokaan. Kypsennä 200 asteessa 50 minuuttia. Voit myös kypsentää grillissä.

    Koristele limetin lohkoilla ja yrteillä tai salaatinlehdillä. Tarjoa lisänä riisiä tai perunoita.

    uunipannullinen

    5 dl piimää

    150 g voita sulatettuna

    2 dl sokeria

    1 tl vaniljasokeria

    1 tl kanelia

    2 tl kardemummaa

    6 dl vehnäjauhoja

    1 tl soodaa

    Päälle

    1 l raparperipaloja

    1/2 dl sokeria

    2 tl kanelia

    1 tl kardemummaa

    Sekoita pohjataikinan ainekset keskenään. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Levitä päälle raparperipalat.

    Ripottele pinnalle sokeri-mausteseos.

    Paista 225 asteessa 30 minuuttia. Tarjoa vaniljajäätelön kera.

    2 annosta

    2 dl piimää

    2 dl valmista mustikkakeittoa

    2 rkl sokeria

    Sekoita kylmät juomat ja sokeri tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Kaada laseihin.

    3 annosta

    4 dl piimää

    3 dl mansikoita

    1/2 dl sokeria

    1 tl vaniljasokeria

    Mittaa ainekset korkeaan kulhoon. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi juomaksi.

    Anneli Pessala

    Avaa artikkelin PDF