Miltä kuulostaisi luista tehty proteiinipirtelö? Norjalaisyliopistossa tutkitaan, miten luista saisi ihmisravintoa
Tutkijat upottivat luita mereen löytääkseen uusia hajottajaeliöitä.
Kuvassa hirvenluita, jotka ovat koirien herkkua. Olisiko niistä myös ihmisravinnoksi? Kuva: Miska PuumalaSuurin osa teuraseläinten ruhoista pystytään käyttämään hyväksi, mutta luut ovat ongelma. Ne voidaan jauhaa lannoitteeksi tai eläinten rehuun lisättäväksi, mutta ihmisravinnoksi niistä ei oikein ole.
Luissa on paljon proteiinia, mutta miten saada se sieltä hyödynnettävään muotoon? Teollisuudella on käytettävissään entsyymejä, jotka pystyvät liuottamaan luita, mutta menetelmät ovat kalliita ja aikaavieviä.
Norjalaisessa Bergenin yliopistossa tutkitaan parhaillaan, miten luita voitaisiin käyttää ihmisravintona.
Tutkijat kokosivat naudan ja kalkkunan luita ja upottivat ne puoleksi vuodeksi merenpohjaan, 60–100 metrin syvyyteen. Tarkoituksena oli löytää merestä eliöitä, jotka pystyisivät omien entsyymiensä avulla hajottamaan luuta.
Kun luut nostettiin päivänvaloon, hajoaminen olikin päässyt hyvää alkuun. Laboratoriossa luista löydettiin mielenkintoinen entsyymiyhdistelmä, jota nyt kehitetään eteenpäin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







