
Mallasohra Koffin Jouluolueen tulee tänä vuonna Vanha-Puntilan tilalta Hauholta – käynnissä sukupolvenvaihdos
Koffin Jouluolutta on valmistettu vuodesta 1987. Oluen mallasohran voi jäljittää 17. kerran pellolle ja neljättä kertaa se on viljelty uudistavan viljelyn menetelmiä käyttäen.Koffin Jouluolueen käytettävä mallasohra tulee tänä vuonna Vanha-Puntilan tilalta Hauholta. Tilaa pitävät Heikki Puntila tyttärensä Hanna Puntilan kanssa. Sukupolvenvaihdos on käynnissä, ja Heikki jättää päävastuun Hannalle vuodenvaihteessa.
Tilalla viljellään mallasohraa, ruista, syysvehnää, öljykasveja ja tarhahernettä. Puutarhakasvit kuten mansikka ja vadelma ovat myös merkittävässä roolissa. Jouluolueen kasvatettu ohra on lajikkeeltaan Harbinger.
Koff Jouluoluen viljelijä on valittu mallastaja Viking Maltin sopimusviljelijöistä. Tämän vuoden jouluoluen mallasohran kannalta sää oli viime vuonna hyvä ja tasaisen lämmin.
Koffin Jouluolut valmistetaan mallasohrasta, joka on tuotettu uudistavan viljelyn menetelmiä käyttäen.
”Uudistava viljely tarkoittaa meille sitä, että teemme työtämme ympäristön ehdoilla, otamme huomioon maaperän ja vesistöt laaja-alaisesti. Pelloillamme tehdään suorakylvöä, maata ei siis kynnetä lainkaan. Maakerrokset eivät siten sekoitu, ja se ylläpitää kasvukuntoa ja biodiversiteettiä. Kerääjäkasvit sitovat myös typpeä. Satokauden jälkeen pelto jää sängelle, eikä typpeä vapaudu vesistöihin”, Hanna Puntila sanoo.
Heikki Puntila kertoo, että tilalla on tehty investointeja muun muassa kevytmuokkauskoneisiin ja aurinkopaneeleihin.
”Tavoitteenamme on olla omavarainen energian suhteen. Viljan kuivauksessa käytämme energiana puuhaketta”, Heikki Puntila kertoo.
Heikki Puntilalle Jouluolut, joka on valmistettu oman pellon antimista, on kunnia-asia.
”Olut omalta pellolta on meille tärkeä ja konkreettinen osoitus siitä, että minkä eteen täällä on kolme sukupolvea tehty töitä. Se on tärkeä jatkumo, me kasvatamme mallasohran, se menee panimolle ja lopulta kauppaan ja kuluttajille. Meille on tärkeää, että se ketju pysyy läpinäkyvänä ja turvallisena.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







