Suomalaisperuna pärjää maailmalla
Luonnosta Oy myy perunoita vähittäiskauppaan Venäjälle, Baltiaan, Ruotsiin ja Norjaan.
Vienti jatkuu kotimaan tilanteesta huolimatta ainakin jossain määrin, mutta niin, että suomalaisille riittää kotimaista perunaa, kertoo myyntijohtaja Antti Kuusisto.
Sopimuksia esimerkiksi Venäjälle on tehty noin 5–10 miljoonan kilosta. Lopullinen määrä riippuu kokonaissadosta ja sen vaikutuksista Suomen markkinoille.
Suomalaisen perunan tulevaisuus vaikuttaa jos ei valoisalta niin ainakin lupaavalta.
Kuusiston mukaan lähialueille vienti on mahdollisuus entistä useammalle tuottajalle.
Hänen mukaansa vientiä kannattaa kehittää koko ajan mutta niin, että suomalaisille riittää kotimaista perunaa.
”Suomalaisella perunalla on hyvä maine. Sitä pidetään aidosti maistuvana ja hyvänmakuisena.”
Kuusisto painottaa, että hyvää mainetta pitää vaalia ja kehittää jatkuvasti.
Tuotantopäällikkö Mika Paassilta Kantaperuna Oy:stä listaa suomalaisperunan vahvuuksiksi ekologisuuden ja ravitsemuksellisen laadun.
”Yhden peruna-annoksen tuotanto kuluttaa ähemmän vettä, energiaa ja viljelypinta-alaa kuin esimerkiksi vastaavan pasta-annoksen tuottaminen. Riisiannokseen verrattuna perunan edut korostuvat entisestään. Lisäksi peruna on aito lähituote.”
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
