PTT: Ruuan hinta nousee edelleen yleistä kustannustasoa nopeammin, mutta viimevuotista hitaammin
Maatalouden kannattavuus pysyy heikkona ja tilojen väliset erot taloustilanteessa suurenevat.
Kotitaloudet reagoivat hintojen nousuun. Ostoskoriin päätyy yhä useammin halvempia tuotteita ja kaupan omien merkkituotteiden myynti kasvaa. Kuva: Sanne KatainenRuuan hinta nousee tänä vuonna edelleen yleistä inflaatiota nopeammin, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste.
Ruuan kuluttajahinnan ennustetaan nousevan noin 7,5 prosenttia, kun yleisesti kuluttajahinnat nousevat PTT:n arvion mukaan noin viisi prosenttia.
”Ruuan kuluttajahintojen nousupaineet hellittävät vasta vähitellen”, sanoo tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg. ”Kustannusten nousu ruokaketjussa on ollut poikkeuksellisen raju, ja se näkyy viiveellä kuluttajahinnoissa, kun hintamuutoksia viedään läpi koko ruokaketjun matkalta.”
”Tänä vuonna myös korkojen nousu sekä tehdyt palkkaratkaisut näkyvät ruokaketjunkin kustannuksissa”, Forsman-Hugg sanoo.
PTT:n ennuste perustuu oletukseen, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan jatkuu nykyisellään. Pahin shokki on tutkimuslaitoksen mukaan jo koettu, ja markkinat sopeutuvat valitsevaan tilanteeseen. Sodan tilannekuva voi kuitenkin muuttua nopeasti, mistä voi seurata markkinahäiriöitä.
Maatiloille viime vuosi oli äärimmäisen vaikea tuotantopanosten rajun hinnannousun vuoksi, PTT toteaa. Lannoitteiden hinnat kohosivat yli 80 prosenttia, ja sähkön hinnasta ja riittävyydestä oli suuria huolia erityisesti syksyllä sekä alkutalvesta.
Tänä vuonna tuotantopanosten hinnat laskevat merkittävästi, mutta lainakorkojen nousu lisää kustannuksia erityisesti isoja investointeja tehneille tiloille.
”Kustannustaso jää aikaisempia vuosia korkeammaksi, mikä heikentää kannattavuutta etenkin kotieläintiloilla. Maatalouden kannattavuus pysyy heikkona, ja tilojen väliset erot taloustilanteessa suurenevat”, kertoo vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala.
Erityisesti sikatilojen pärjääminen puhutti viime vuonna. Kustannusten nousu ja viime vuoden talousahdinko näkyvätkin erityisesti sianlihan, mutta myös naudanlihan tuotannon vähenemisenä.
Kuluttajakysynnällä on suuri vaikutus. Inflaatio ja heikko ostovoima yhdessä korkean lihan hinnan kanssa laskevat sian- ja naudanlihan kysyntää ja siirtävät kulutusta halvempiin ruhonosiin.
Tuontilihan kulutus on kasvanut muun muassa ruokapalvelu- ja ravintolasektorin palautuessa pandemiasta.
”Lihan tuottajahinnoissa on laskupainetta, mutta niiden odotetaan pysyvän tavanomaista korkeammalla tasolla tänä vuonna, jotta elintarviketeollisuus saa varmistettua kotimaisen raaka-aineen saatavuuden”, maatalousekonomisti Mauri Yli-Liipola kertoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








