Maidon laatu syntyy tilalla, ei meijerissä
SEINÄJOKI (MT)
Messuilla järjestettiin kahdesti päivässä Ruualle kasvot -hetki, jossa ihmiset pääsivät kohtaamaan ruuantuottajia. Yksi työstään puhumaan tullut oli isokyröläisen Vainio-Praskin maitotilan isäntä Tommi Laine.
Laine halusi erityisesti kertoa, että maidon laatu syntyy tilalla, ei meijerissä.
”Maitopurkissa on pitkälti sellaista maitoa kuin tilalta lähtee.”
Maidontuottaja on tottunut vastaamaan ihmisten kysymyksiin maidontuotannosta.
”Melko yleisiä asioita ihmiset kysyvät, mutta erityisesti tuntuu kiinnostavan eläinten ravinto. Vaikea sitä on mitään erikoisia kysyä, jos ei ole perehtynyt asiaan. Viime aikoina on alettu kysellä viljelijän vapaa-ajasta ja siitä, onko sitä”, Laine tietää ja jatkaa, että harhaluuloihinkin hän on törmännyt.
”Erityisesti nuoret luulevat, että maitoauto ei kävisi tilalla viikonloppuisin ollenkaan. Tosiasiassahan se kuitenkin käy joka toinen päivä, olipa sitten pyhä tai arki.”
Laine halusi tuoda kuluttajien tietoisuuteen myös sen, kuinka sitovaa hänen työnsä on.
”Vastuu eläimistä on jatkuvaa. Jokainen aamu alkaa sillä, että kaikki eläimet tarkistetaan. Vaikka tämä on sitovaa, tämä on myös monipuolista, koska pääsee näkemään eläimen koko elinkaaren syntymästä kuolemaan.”
Maidontuottaja jakaa monen huolen siitä, että nykyihmiset ovat vieraantuneet ruuantuotannosta.
”Haluamme omalta osaltamme tehdä maidontuotantoa tunnetuksi. Olemme MTK:n kummitila, ja meillä vierailee koululaisryhmiä. Vierailupäivät ovat raskaita mutta palkitsevia.”
Isännällä on selvät terveiset suomalaisille kuluttajille.
”Jos suomalaiset söisivät suomalaista ruokaa, he saisivat puhdasta ruokaa ja me tuottajat töitä.”
ANNIINA KESO
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
