Euroopan parlamentti ja neuvosto pääsivät tiistaina alustavaan sopimukseen viljelijöille suunnatusta elvytyspaketista. Sekä parlamentin että neuvoston on vielä virallisesti hyväksyttävä sopimus.
Heinäkuussa EU-johtajien sopimasta 750 miljardin euron elpymisvälineestä jaetaan maaseudun kehittämistukien kautta noin kahdeksan miljardia euroa. Se on jäsenmaiden käytettävissä kahden seuraavan vuoden aikana.
Tarkoituksena on auttaa viljelijöitä ja elintarvikesektoria palautumaan koronaviruspandemian aiheuttamista häiriöistä.
Maataloudelle osoitetun elvytyspaketin maksaminen oli alun perin tarkoitus alkaa vasta seuraavan EU:n maatalouspolitiikkakauden alussa vuonna 2023.
Parlamentti ja komissio ovat kuitenkin kannustaneet rahojen jakamiseen nopeammin, jotta elintarvikeketjun toiminta elpyy.
Rahanjaossa on otettava huomioon tietyt kriteerit. Niitä ei tulisi käyttää rahoitustoimiin, jotka edustavat tavanomaista liiketoimintaa, parlamentin neuvottelija, europarlamentaarikko Paolo De Castro totesi.
Varat tuleekin tuoreen sovun mukaan ohjata EU:n biodiversiteettistrategian sekä Pellolta pöytään -strategian mukaisiin toimenpiteisiin.
Siten 37 prosenttia elpymisrahoituksesta on varattu ympäristöön ja ilmastoon liittyviin toimiin sekä eläinten hyvinvointiin, kun taas vähintään 55 prosenttia rahoituksesta tukee nuoria viljelijöitä ja uusia investointeja.
Maa- ja metsätalousministeriön mukaan Suomessa elvytysvaroja tullaan käyttämään muun muassa maatalous- ja yritysinvestointeihin, laajakaistoihin ja digihankkeisiin, ympäristökorvausten kiertotalouden edistämistoimiin, luonnonmukaiseen tuotantoon, eläinten hyvinvointiin sekä innovaatiohankkeisiin.
Seuraavaksi neuvottelutulos kytketään EU:n maatalouspolitiikan siirtymäkauden asetukseen, jotta maataloustuet saadaan liikkeelle 2021–22. Siirtymäkauden asetuksen pääsisällöstä päästiin sopuun kesäkuussa ja EU:n seitsemän vuoden budjetista tiistaina.
EU:n yhteisen maatalouspolitiikan cap-uudistus alkaa uusine sääntöinen vuoden 2023 alussa, mutta maatalousrahoituskausi käynnistyy ensi vuonna EU-johtajien tekemän sovun mukaisesti.
Lue myös: