Maatalous

EU:n viljelijöille kahdeksan miljardia euroa elvytysrahoitusta seuraavalle kahdelle vuodelle – rahaa aletaan jakaa odotettua aiemmin

EU:n elvytysrahoja aletaan jakaa viljelijöille ensi vuoden alussa. Alun perin rahojen piti tulla jäsenmaiden käyttöön vasta 2023.
Jyrki Johannes Tervo
Suomen maatalousrahoitus nousee nykyisestä noin kuudella prosentilla vuosina 2021–2027.

Euroopan parlamentti ja neuvosto pääsivät tiistaina alustavaan sopimukseen viljelijöille suunnatusta elvytyspaketista. Sekä parlamentin että neuvoston on vielä virallisesti hyväksyttävä sopimus.

Heinäkuussa EU-johtajien sopimasta 750 miljardin euron elpymisvälineestä jaetaan maaseudun kehittämistukien kautta noin kahdeksan miljardia euroa. Se on jäsenmaiden käytettävissä kahden seuraavan vuoden aikana.

Tarkoituksena on auttaa viljelijöitä ja elintarvikesektoria palautumaan koronaviruspandemian aiheuttamista häiriöistä.

Maataloudelle osoitetun elvytyspaketin maksaminen oli alun perin tarkoitus alkaa vasta seuraavan EU:n maatalouspolitiikkakauden alussa vuonna 2023.

Parlamentti ja komissio ovat kuitenkin kannustaneet rahojen jakamiseen nopeammin, jotta elintarvikeketjun toiminta elpyy.

Rahanjaossa on otettava huomioon tietyt kriteerit. Niitä ei tulisi käyttää rahoitustoimiin, jotka edustavat tavanomaista liiketoimintaa, parlamentin neuvottelija, europarlamentaarikko Paolo De Castro totesi.

Varat tuleekin tuoreen sovun mukaan ohjata EU:n biodiversiteettistrategian sekä Pellolta pöytään -strategian mukaisiin toimenpiteisiin.

Siten 37 prosenttia elpymisrahoituksesta on varattu ympäristöön ja ilmastoon liittyviin toimiin sekä eläinten hyvinvointiin, kun taas vähintään 55 prosenttia rahoituksesta tukee nuoria viljelijöitä ja uusia investointeja.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan Suomessa elvytysvaroja tullaan käyttämään muun muassa maatalous- ja yritysinvestointeihin, laajakaistoihin ja digihankkeisiin, ympäristökorvausten kiertotalouden edistämistoimiin, luonnonmukaiseen tuotantoon, eläinten hyvinvointiin sekä innovaatiohankkeisiin.

Seuraavaksi neuvottelutulos kytketään EU:n maatalouspolitiikan siirtymäkauden asetukseen, jotta maataloustuet saadaan liikkeelle 2021–22. Siirtymäkauden asetuksen pääsisällöstä päästiin sopuun kesäkuussa ja EU:n seitsemän vuoden budjetista tiistaina.

EU:n yhteisen maatalouspolitiikan cap-uudistus alkaa uusine sääntöinen vuoden 2023 alussa, mutta maatalousrahoituskausi käynnistyy ensi vuonna EU-johtajien tekemän sovun mukaisesti.

Lue myös:

Elvytys nostaa suomalaisten EU-maksuja – maatalousrahoituksen saanto sen sijaan kasvaa nykykaudesta kuudella prosentilla, myös uhka tukikatosta väistyi

EU:n ennätyspitkät neuvottelut maalissa: Suomen maataloudelle 400 miljoonan euron lisäkirjekuori – lisäksi Itä- ja Pohjois-Suomen aluekehitykseen 100 miljoonaa euroa

Lue lisää

Komissio julkaisi listan ekojärjestelmien ympäristötoimenpiteistä – taustalla tavoite nostaa luomutuotannon osuus 25 prosenttiin maatalousalasta ja leikata torjunta-ainemääriä

Velkaterapiaa Suomen kansalle

Riistanhoitoyhdistyksen saama valtionapu vaihtelee toiminnan aktiivisuuden ja jäsenmäärän perusteella noin 1 600 euron ja 47 000 euron välillä

Millainen yritys on vastuullinen kesätyön tarjoaja? Oikotie listasi nuorille viisi vinkkiä koronan hankaloittamaan hakuun