EU:n maatalouspolitiikan siirtymäkaudesta kaksivuotinen – Suomelle tärkeä Etelä-Suomen kansallinen tuki mukana - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

EU:n maatalouspolitiikan siirtymäkaudesta kaksivuotinen – Suomelle tärkeä Etelä-Suomen kansallinen tuki mukana

Euroopan parlamentti ja neuvosto pääsivät sopimukseen EU:n yhteisen maatalouspolitiikan siirtymäkauden lainsäädännöstä.
Euroopan parlamentti
Euroopan komission neuvottelija Michael Niejahr, EU-parlamentin maatalousvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Lins, EU-parlamentin pääraportööri Elsi Katainen ja Kroatian maatalousneuvos Niksa Tkalec iloitsivat cap-sovusta.

Vuosina 2021 ja 2022 jatketaan EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (cap) nykysäännöillä. Europarlamentaarikko Elsi Kataisen (kesk.) on tyytyväinen tiistaina Brysselissä varmistuneeseen sopuun.

"Toivon neuvottelutuloksen tuovan vakautta ja varmuutta koko ruokasektorille seuraavaksi kahdeksi vuodeksi, sillä ala on kärsinyt EU:n maatalouspolitiikan uudistuksen viivästymisen vuoksi epävarmuudesta", parlamentin pääneuvottelijana toiminut Katainen sanoo.

Katainen kertoo, että luvassa on maanviljelijöiden asemaa parantavia uudistuksia. Satovahinkokorvauksien alaraja lasketaan 30 prosentista 20 prosenttiin. Lisäksi verotuskäytäntöihin tehdään muutoksia.

"COVID-19-kriisi on tehnyt valtavasti hallaa ruoka-alalle. Olen tyytyväinen, että parlamentin vaatimukset uusista viljelijän asemaa parantavista markkinatoimenpiteistä saadaan kirjattua siirtymäkauden asetukseen."

Siirtymäkaudella nykyisiä maaseudun kehittämisohjelmia jatketaan kahdella vuodella. Uusia ympäristö-, luomu- ja eläintenhyvinvointisitoumuksia on mahdollista tehdä vuoteen 2027 saakka.

Sopimukseen sisältyy myös Suomelle tärkeä Etelä-Suomen kansallinen tuki (141-tuki). 141-tukea käytetään erityisesti puutarha-, sekä sika- ja siipikarjatalouteen.

"On huojentavaa, että saimme neuvoteltua jatkon Etelä-Suomen kansalliselle tuelle, joka puuttui EU:n komission ehdotuksesta. Tuki jatkuu vuoden 2020 tasolla koko siirtymäkauden eli tuen aikaisempi asteittainen aleneminen poistuu. Toivon päätöksen avaavan ovia tuen jatkumiselle myös uudella ohjelmakaudella", Katainen selventää.

Koska EU:n monivuotisen budjetin neuvottelut ovat vielä kesken, siirtymäkauden asetus viimeistellään EU-parlamentissa vasta syksyllä. Komission toiveena on ollut saada vain yhden vuoden siirtymäkausi.

Neuvosto ja parlamentti pitävät kahden vuoden siirtymäaikaa kuitenkin pakollisena tilanteessa, jossa koronaviruskriisi on hidastanut useita EU:n päätöksentekoprosesseja.

Kataisen mukaan on tärkeää, että mahdolliset maatalousbudjetin leikkaukset voidaan korvata kansallisella lisärahoituksella.

"Kun hallitusohjelmaa lähdetään koronakriisin myötä päivittämään, on riittävästä rahoituksesta kiinni pitäminen ratkaisevan tärkeää Suomen huoltovarmuudelle."

Lue myös:

Maatalouspolitiikalle tulossa vuoden siirtymäaika – mepit huolissaan leikkauksista: "Johtaa maaseudun kehittämistukien merkittävään laskuun"

Lue lisää

Cap-siirtymäkausi siltana uuteen ohjelmakauteen

"Suunta on oikea, mutta paljon on vielä auki" – ministeri Leppä toivoo pikaista sopua maatalouden EU-rahoituksesta Saksan puheenjohtajuuskaudella

EU:n maatalousvaliokunta antoi vihreää valoa Etelä-Suomen kansallisille tuille – "Koronaviruspandemia vain vahvistaa tarvetta ylläpitää omaa tuotantoa"

Capin siirtymäkauden asetus hyväksyttiin maatalousvaliokunnassa – Elsi Katainen edustaa parlamenttia jatkoneuvotteluissa