Maatalous

Kirkko ja kaupunki poisti papin kohukolumnin verkkosivuiltaan – Päätoimittaja pyysi julkaisemista anteeksi: "Surutonta yleistämistä"

Eläinten tehotuotantoa arvostellut kirjoitus herätti laajasti pahennusta ja sai MTK:n harkitsemaan oikeustoimia.
Kuvakaappaus kirkkojakaupunki.fi -verkkosivuilta
Kirkko ja kaupunki poisti kohutun kolumnin verkkosivuiltaan maanantaina 25. tammikuuta.

"Äsch – Valitettavasti etsimääsi sisältöä ei löytynyt."

Näin lukee Helsingin seurakuntayhtymän julkaiseman Kirkko ja kaupunki -seurakuntalehden verkkosivuilla tänään maanantaina. Samalla paikalla ehti olla viikon ajan Kauniaisten seurakunnan pastori, tietokirjailija Kari Kuulan kolumni, jossa hän paheksui eläinten tehotuotantoa ja vertasi sitä muun muassa paholaisen tuhotekoihin ja keskitysleireihin.

Lehti poisti kolumnin maanantaina verkkosivuiltaan.

"Se oli kovaa ja kärjistävää tekstiä. Kolumnisti saakin kärjistää, ja kolumnin on syytä olla terävä – ja kolumnistin tulee olla tarkka siinä, että hänen tekstinsä terä osuu juuri oikeaan kohtaan. Siinä me epäonnistuimme nyt, ja Kuulan kolumnin julkaiseminen siinä muodossa kuin sen julkaisimme, oli virhe. Pyydän sitä anteeksi", päätoimittaja Jaakko Heinimäki perustelee kolumnin poistamista verkkosivuilla.

"Poistetun kolumnin puute oli suruton yleistäminen. Kaikki karjatilat eivät ole keskitysleirejä eikä lihantuotanto välttämättä ole saatanallista julmuutta."

Heinimäki kertoo Onko karjatila keskitysleiri? -otsikoidun kirjoituksensa alussa, että suomalaiset söivät viime vuonna lihaa keskimäärin 80 kiloa.

Kuulan kirjoitusta paheksuivat viime viikolla myös arkkipiispa Tapio Luoma ja Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura, joiden mukaan maatalousyrittäjät tekevät tärkeää työtä ja ansaitsevat päinvastoin tukea työlleen.

Myös Kuula itse pahoitteli jälkeenpäin sanomisiaan ja sitä, että kolumnin kärki osui suomalaisiin maataloustuottajiin, jotka "tekevät rehellistä, rankkaa työtä kovan talouden ehdoilla".

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila arvioi kirjoitusta lauantaina sanomalla, etteivät vastaavalle tasolle ole alentuneet edes radikaalit eläinaktivistit. Hän kertoi MTK:n käyneen kolumnista vakavaa keskustelua Kirkko ja kaupunki -lehden kanssa ja tutkivan oikeudellisia jatkotoimia kirjoittajan ja julkaisun suhteen.

Lue myös:

MTK:n Marttila papin kohukolumnista: "Tyrmistyttävä hyökkäys suomalaista kotieläintuotantoa ja tuottajia kohtaan"

Arkkipiispa Tapio Luoma ottaa kantaa papin kohukirjoitukseen: "Kirkon tehtävänä ei ole syyllistää maatalouselinkeinon harjoittajia"

Eläintuotantoa paholaismaiseksi kritisoinut pappi: "Haluan pahoitella tuhansin anteeksipyynnöin sitä, että kolumnin kärki osoittautui suomalaiseen maataloustuottajaan"

Kirkolla ei ole virallista kantaa eläintuotteisiin, mutta se suosittelee kasvispainotteista ruokavaliota: "En olisi ensimmäisenä heittämässä kivellä ahkeria maatalousyrittäjiä"

Pappi rinnastaa Kirkko ja kaupunki -lehdessä eläintuotannon paholaisen tuhotekoihin ja keskitysleireihin – "Viaton maitokin on kauhea tuote"

Lue lisää

Avohakkuu- ja ikimetsäkeskustelu lyö herkästi kipinää

Tehotuotannolla on huono kaiku väärin perustein – tästä olivat yhtä mieltä Kuopion hiippakunnan piispa sekä keiteleläiset tuottajat

Piispa halusi tutustua lihan- ja maidontuotantoon sekä tuottajiin, toive toteutui Keiteleellä – pontimena vierailulle oli julkisuudessa käyty keskustelu

Kansalliset vaatimukset, kansainväliset markkinat