Politiikka

MTK:n Marttila papin kohukolumnista: "Tyrmistyttävä hyökkäys suomalaista kotieläintuotantoa ja tuottajia kohtaan"

MTK:n Juha Marttilan mukaan järjestö tutkii parhaillaan, millaisiin oikeudellisiin toimiin se ryhtyy sekä kirjoittajan että julkaisun osalta.
Sanne Katainen
MTK:n johtokunnan puheenjohtaja Juha Marttila kertoo järjestön käyneen papin kolumnista vakavaa keskustelua Kirkko ja kaupunki -lehden kanssa.

"Kuulan kirjoitus oli tyrmistyttävä hyökkäys suomalaista kotieläintuotantoa ja tuottajia kohtaan", MTK:n johtokunnan puheenjohtaja Juha Marttila kommentoi alkuviikosta Kirkko ja Kaupunki -lehdessä julkaistua kolumnia.

Marttilan mukaan tuottajat ovat ottaneet asian raskaasti. Kirjoituksessaan pappi Kari Kuula vertasi eläintuotantoa paholaisen tuhotekoihin

"Kirkko on saanut runsaasti palautetta. Onneksi arkkipiispa ja usea piispa ovat reagoineet asiaan."

Myös keskustan puheenjohtaja ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kiitti Facebookissa arkkipiispa Tapio Luomaa "viisaasta ja tärkeästä puheenvuorosta".

"Suomalaiset viljelijät tekevät arvokasta, raskastakin työtä, jotta voimme saada joka päivä kotimaista ruokaa lautasillemme", Saarikko kirjoitti.

Papin kirjoituksessa on Marttilan mielestä "kyseessä käytännössä paitsi kunnianloukkaus myös kiihotus yhtä ammattiryhmää vastaan".

Hän huomauttaa, ettei tekstissä yritetty tehdä eroa maailman tehotuotannon epäkohtien ja suomalaisen tuotantotavan välille, vaan kaikki tuomittiin painokelvottomin sanoin.

"Tälle tasolle eivät ole alentuneet edes radikaalit eläinaktivistit. Toki tämä porukka saa tästäkin vettä myllyyn ja kirjoitus omalta osaltaan voi rohkaista laittomuuksiin kuten eläinten ja yrittäjien häiritsemiseen."

MTK on käynyt kolumnista vakavaa keskustelua Kirkko ja kaupunki -lehden kanssa. "Tutkimme parhaillaan, millaisiin mahdollisesti järeisiinkin oikeudellisiin toimiin ryhdymme sekä kirjoittajan että julkaisun osalta."

Lue lisää aiheesta:

Arkkipiispa Tapio Luoma ottaa kantaa papin kohukirjoitukseen: "Kirkon tehtävänä ei ole syyllistää maatalouselinkeinon harjoittajia"

Pappi rinnasti paholaisen tuhoteot ja eläintuotannon – nyt asiaan ottaa kantaa Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura: "Vastuullinen maataloustuotanto lähellä kuluttajaa tarvitsee ja ansaitsee kaiken tuen"

Pappi rinnastaa Kirkko ja kaupunki -lehdessä eläintuotannon paholaisen tuhotekoihin ja keskitysleireihin – "Viaton maitokin on kauhea tuote"

Eläintuotantoa paholaismaiseksi kritisoinut pappi: "Haluan pahoitella tuhansin anteeksipyynnöin sitä, että kolumnin kärki osoittautui suomalaiseen maataloustuottajaan"

Lue lisää

Video: Eturivin poliitikot MT:n ja MTK:n aluevaalipaneelissa

Annika Saarikko: Keskusta ei ole mukana hallituksessa, jossa keimaillaan talousryhdin hylkäämisen kanssa

Kestääkö hallitus Iiristä ja Emmaa?

"Harmillista että hallituksella ei ole tässä yhteistä kantaa. Se ei koskaan ole hyväksi" – Saarikko on tyytyväinen hallituksen metsäkantaan, mutta pahoillaan puolueiden erimielisyydestä