Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

MTK:n elinkeinojohtaja: Kaikkien nyt erittäin tärkeää noudattaa viranomaisten kausityövoimaohjeita

Viranomaiset lähettävät ohjeet ulkomaisen kausityövoiman ja maahantulosta ja koronatestauksesta tiloille.
Jarno Mela
Osa maatilojen kausityöntekijöistä saapui viime keväänä Ukrainasta Suomeen työnantajien järjestämällä tilauslennolla. Kuvassa ensimmäisellä lennolla saapuneita kausityöntekijöitä.

Hallitus päätti eilen torstaina toimista, joilla varmistetaan ulkomaisen kausityövoiman koronaturvallinen maahantulo.

”Nyt on erittäin tärkeää, että jokainen tila noudattaa tarkasti valtioneuvoston antamia ohjeita sekä maahantulokäytäntöjen että karanteenin osalta”, painottaa MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola.

Mäki-Hakolan mukaan valtioneuvoston päättämät linjaukset testauksesta ja karanteenista vastaavat MTK:n tekemää esitystä.

Valtioneuvoston ohjeiden mukaan kaikilta maahan saapuvilta kausityöntekijöiltä edellytetään kahta koronavirusnäytettä. Ensimmäinen otetaan välittömästi maahan saapumisen jälkeen, toinen 72 tunnin kuluttua siitä. Kummankin näytteen on oltava negatiivinen.

Työnantajan on ilmoitettava ulkomaisen työvoiman saapumisesta kunnan terveysviranomaisille. Lisäksi työvoiman maahantulon ehdottomana edellytyksenä on terveysturvallisuussuunnitelma, joka työnantajan pitää laatia yhteistyössä paikallisen tartuntatautiviranomaisen kanssa.

Maahantulon yhteydessä kausityöntekijän on esitettävä työnantajan täyttämä lomake työskentelystään tilalla tai yrityksessä. Ukrainalaisten osalta Ukrainan hallitus edellyttää, että työntekijöillä tulee olla vähintään kolmen kuukauden työsopimus.

Maa- ja metsätalousministeriö ohjeistaa kausityöntekijöitä palkkaavia tiloja sekä kausityöntekijöiden karanteenista että terveysturvallisuussuunnitelmista. Ohjeet lähetetään tiloille ja julkaistaan lisäksi maa- ja metsätalousministeriön nettisivuilla.

Sekä maa- ja metsätalousministeriö että MTK suosittelevat vahvasti, että Suomeen saapuvat kausityöntekijät käyttävät heitä varten järjestettyjä tilauslentoja.

Esimerkiksi Kiovasta pääsee Suomeen päivittäin Valko-Venäjän pääkaupungin Minskin kautta saapuvilla lennoilla. Mäki-Hakolan mukaan tilauslennot ovat tärkeä keino pienentää koronatartuntojen riskiä.

MTK:n, ProAgrian ja Suomen kylät ry:n omistama Töitä Suomesta Oy on jo ryhtynyt ottamaan vastaan varauksia tilauslennoille. ”Huolehdimme siitä, että tilauslennoilla on riittävästi paikkoja.”

Töitä Suomesta -palvelun yhteyteen on lisäksi luotu karanteenin omavalvontajärjestelmä kausityöntekijöitä työllistäviä tiloja varten.

Ulkomaista kausityövoimaa koskevien linjausten ohella hallitus päätti samalla ottaa valmisteluun kotimaista työvoimaa koskevat kannusteet.

Mäki-Hakola muistuttaa, että MTK teki viime viikolla aloitteen nuorisosetelistä. Sillä pystyttäisiin helpottamaan kotimaisen työvoiman käyttöä maa- ja puutarhatilojen kausitöissä.

Lue myös:

Hallitus linjasi kausityövoiman maahantulosta korona-aikana – maahantulijoilta kaksi koronanäytettä, suositeltavaa käyttää tilauslentoja

Lakimuutos helpottamassa kausityöntekijöiden siirtymistä tilalta toiselle – työnantajille kädenojennus byrokratian keventämiseksi

Työlupahakemusten käsittely Ukrainassa jo pahasti ruuhkautunut – hallituksen linjauksia ulkomaisen kausityövoimasta odotetaan huomenna

Hallitus teki periaatepäätöksen ulkomaisen kausityövoiman saannin turvaamisesta, kertoo ministeri Leppä – "Kiintiöitä tuskin tulee"

Lue lisää

Ukrainan kausityövoimalennoista vastannut Marko Mäki-Hakola: "Pettymys on valtava! Mitä tekee hallitus?"

Hallitus teki periaatepäätöksen ulkomaisen kausityövoiman saannin turvaamisesta, kertoo ministeri Leppä – "Kiintiöitä tuskin tulee"

MTK:n Jyrki Wallin vaatii hallitukselta pikaisia toimia: "Meillä ei haluta samanlaista hallitsematonta tilannetta kuin Yhdysvalloissa, missä maitoa kaadetaan maahan ja lihasta tulee parissa viikossa pula"

Ensimmäinen kausityövoimalento saapui Ukrainasta Suomeen – katso video