Tänään vietetään kansainvälistä palkokasvipäivää – teemapäivällä halutaan muistuttaa palkokasvien hyödyistä koko ruokajärjestelmälle
Palkokasvien viljelyn lisääminen parantaa koko ruokajärjestelmän kestävyyttä ja sitä kautta auttaa ehkäisemään köyhyyttä, FAO muistuttaa.Tänään vietetään kansainvälistä palkokasvipäivää. Teemapäivää vietetään vuosittain 10. helmikuuta YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön aloitteesta. Ensimmäisen kerran palkokasvipäivää vietettiin vuonna 2018.
Teemapäivällä halutaan FAO:n mukaan muistuttaa ihmisiä palkokasvien merkityksestä maailman elintarvikejärjestelmälle. Palkokasvit ovat eduksi paitsi ihmisten ravitsemukselle myös osa vastuullista ruuantuotantoa, FAO perustelee. Tähän viittaa myös tämän vuoden palkokasvipäivälle annettu motto: "Rakasta palkokasveja – terveellinen ruokavalio, terve planeetta".
Ravitsemuksellisesti palkokasvit ovat monipuolisia proteiininlähteitä, joista saa myös tärkeitä hivenaineita.
Palkokasvit sitovat ilmakehästä typpeä ja näin vähentävät lannoitetypen tarvetta. Ne myös parantavat maan kasvukuntoa ja parantavat maatalousympäristön biologista monimuotoisuutta. Se taas parantaa hyönteisten ja muiden eliöiden elinolosuhteita.
Monilla alueilla viljelijät myös saavat palkokasveista paremman hinnan kuin viljoista, FAO perustelee.
Monissa maailman maissa suuri syy ruokahävikkiin on raaka-ainesten pilaantuminen jo ennen kuin niitä ehditään valmistaa ravinnoksi. Palkokasvien etuna on hyvä säilyvyys.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


