Trahteeri ruokkii messukävijöitä pohjalaisella lähiruualla
Kurikkalaisesta vuohenjuustosta, lapualaisista juureksista, seinäjokisista leivistä ja monesta muusta paikallisesta tuotteesta on rakennettu Trahteeri-ravintolan ruokalista Farmari-messujen ajaksi.
Ravintola tarjoaa asiakkailleen pääosin eteläpohjalaisista raaka-aineista valmistettua lounasta. Noin 70 prosenttia raaka-aineista on hankittu maakunnan alueelta, ja osa on lähituotannon lisäksi luomua.
”Perunat ja juurekset tulevat Lapualta, kananmunat Kurikasta, paahtopaisti ja kukonrinta Nurmosta ja talkkunajauho Jalasjärveltä”, Trahteeri-ravintolan emäntä Hannele Laurila antaa esimerkkejä.
Suurin osa ruuasta valmistetaan paikan päällä ravintolan omassa keittiössä.
”Ruuassa on oman käden makua. Kaikki kylmät ruuat ja jälkiruuat on valmistettu alusta loppuun täällä, kuten myös osa lämpimistä ruuista”, Laurila kertoo.
Messualueen vieressä Elinkeinotalossa sijaitsevassa ravintolassa on varauduttu 250–350 ruokailijaan päivittäin. Kysyntää lähiruokamenulle on ollut jo ennakkoon.
”Varauksia on tehty paljon, ja myös ruokalippuja on jo myyty. Tästä huolimatta syömään pääsee ilman ennakkotoimiakin.”
Vaikka Farmari on ollut Seinäjoella jo kertaalleen vuonna 2006, on tässä mittakaavassa järjestettävä lähiruokaravintola uutta.
”Edellisellä kerralla raaka-aineiden saatavuus ei ollut niin hyvä kuin nyt. Koska tarjonta on lisääntynyt, päätimme, että nyt on lähiruokamenun aika”, Laurila perustelee.
Ravintolassa uskotaan, että ruokalistalle on kysyntää.
”Olemme luottavaisia, koska menumme on herättänyt jo ennakkoon niin hyvän kysynnän. Meillä maku ja laatu ratkaisevat.”
Ravintolan Trahteeri-nimi on eteläpohjanmaan murretta ja tarkoittaa komeita tarjoiluja. Myös messuvieraita luvataan ruokkia nimen velvoittamalla tavalla.
”Vaikka ruokalajimme eivät ole perinteisiä pohjalaisia, perinteistä pohjalaista on se, että ruokaa on runsain mitoin kuin pohjalaisissa pidoissa ikään. Periaate täällä Pohjanmaalla on ollut, että nälkäisenä ei saa pois lähteä”, Laurila päättää.
ANNIINA KESO
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
