Kotimaista sikaa ei enää pitkään riitä kaikille
Sianlihan kulutus ylittää tänä vuonna kotimaisen tuotannon.
Gallup Elintarviketiedon ennusteen mukaan sikaa syödään noin 198 miljoonaa kiloa ja koko vuoden tuotanto on noin kuusi miljoonaa kiloa vähemmän.
”Tilanne on ainutlaatuinen. 20 vuotta on sanottu, että hinta nousee kun kulutus ylittää tuotannon, mutta kuinkahan käy”, MTK:n sikajaoston puheenjohtaja Kalle Vähä-Piikkiö pohtii.
Tiloja on jäänyt pois tuotannosta kovaa vauhtia, noin 200 vuodessa. Viimeisen neljän vuoden aikana tuotanto on alentunut 24 miljoonaa kiloa.
”Eikä hyvinvointidirektiivin voimaantulon vaikutuksia vielä edes tiedetä.”
Sianlihan kulutus on lisääntynyt neljässä vuodessa 10 miljoonaa kiloa.
”Se on erittäin myönteistä ja hieno osoitus siitä, että kuluttajat arvostavat laadukasta kotimaista sianlihantuotantoa.”
Vähä-Piikkiö arvioi, että kotimaista lihaa riittää kaikille sitä haluaville vielä kesäkaudeksi.
”Mitään sikatarjouksia silti tuskin nähdään.”
Syksyllä tilanne lienee jo vaikeampi, sen näkee tämän hetken porsastilanteesta.
”Lihatalot eivät myy ei-oota ennakkoon. Kesän kysyntää joudutaan varmaankin paikkaamaan osaksi kinkuilla. Se näkyy jouluna niin, ettei kotimaista kinkkua riitä kaikille.”
Vähä-Piikkiön mukaan investointien tarve sika-alalla on iso, mutta niitä ei juurikaan uskalleta vaikeassa taloustilanteessa tehdä.
”Kassat ovat aika tyhjät ja kulutaso näyttää ainakin uuteen satoon asti olevan kova.”
Vähä-Piikkiö sanoo, että alkuvuosi näytti jo sikatilojen kannalta valoisammalta, mutta tuottajahinnan lupaava nousu pysähtyi maaliskuuhun.
Hän pelkää, että korkea kustannustaso jatkuu myös syksyllä, sillä merkittävien soijantuottajamaiden gm-soija näyttää epäonnistuvan.
Tuore ilmiö sika-alalla on lähiruuan kysyntä.
”Lihaa on alettu kysellä suoraan. Se vetäisi nyt hyvin, mutta omaa sikaa on hankala saada takaisin isoista teurastamoista”, Vähä-Piikkiö kertoo.
”Kuluttajille tuntuu olevan tärkeää tietää, mistä liha tulee. Osalle tunnettuus on olennaisempaa kuin luomutuotanto.”
Luomusianlihan tuotannon Vähä-Piikkiö uskoo pikku hiljaa kasvavan.
”Varmaan kaikki menee kaupaksi, jos lisää tarjontaa saadaan, mutta isojen määrien kasvattaminen luomuna ei ole helppoa. Ja toisaalta, kärsiikö luomun maine, jos sitä tuotetaan jättiyksiköissä?”
TERHI TORIKKA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
