Salmonella levisi kuudelle siipikarjatilalle Länsi-Suomessa, tapauksilla on yhteinen nimittäjä
Salmonellatapaukset ovat tulleet ilmi syyskuun aikana normaalin valvonnan yhteydessä.
Salmonellan leviäminen kuudelle tilalle samanaikaisesti ei ole yleistä. Kuvan linnut eivät liity tapaukseen. Kuva: Viestimedian arkistoKuudella länsisuomalaisella siipikarjatilalla on todettu salmonellaa.
Ruokaviraston erityisasiantuntija Tiia Tuupanen kertoo, että tapaukset ovat tulleet ilmi syyskuun aikana normaalin salmonellavalvonnan yhteydessä. Hän ei halua tarkentaa tilojen sijaintia paikkakunnittain.
Salmonella on levinnyt samasta lähteestä lintujen siirron yhteydessä.
Sekä Tuupanen että yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu Ruokavirastosta luonnehtivat tapausta poikkeukselliseksi.
”Suomessa esiintyy salmonellaa satunnaisesti lähinnä yksittäistapauksina.Välillä on useiden vuosien jaksoja, ettei salmonellaa todeta lainkaan. Useiden tilojen samanaikainen esiintymä on poikkeuksellista ja ikävää”, Kiviruusu sanoo.
Tuupanen sanoo, että viranomaiset ovat asettaneet tartunnan saaneille tiloille rajoitukset, joiden mukaan tiloilta ei saa siirtää lintuja tai muitakaan sellaisia tuotteita, jotka voisivat levittää salmonellabakteereja.
”Tuottaja vastaa saneerauksesta. Jos tila haluaa jatkaa siipikarjatuotantoa, niin se tarkoittaa lintujen hävittämistä, tilojen puhdistamista ja desinfiointia”, Tuupanen toteaa.
Tuupasella ei ole tiedossa, kuinka paljon lintuja joudutaan lopettamaan.
Kiviruusun mukaan tilanne on hallinnassa, eikä kuluttajille aiheudu vaaraa. Hän korostaa eläintein salmonellavalvontaohjelman merkitystä.
”On tärkeää, että tutkimukset tehdään säännöllisesti ohjelman mukaan. Niin saadaan kiinni mahdollisia tapauksia”, Kiviruusu sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







