Nauta ja vasikka ei maistu EU-kansalaisille
Siipikarjanliha kasvattaa EU:ssa suosiotaan naudanlihan kustannuksella.Naudan- ja vasikanlihan kulutus on EU:ssa vähentynyt yleisen taloudellisen ahdingon ja tarjonnan vähenemisen seurauksena, kirjoittaa Globalmeatnews-verkkolehti.
Naudan sijaan kansalaiset syövät entistä enemmän siipikarjanlihaa.
EU-kansalainen syö nautaa runsaat kymmenen kiloa vuodessa, kilon vähemmän kuin vuonna 2009. Naudan osuus EU:n lihamarkkinoista on nyt alle 16 prosenttia, kun se 2000-luvun puolivälissä oli 18 prosenttia.
Samaan aikaan siipikarjanliha on kasvattanut osuuttaan 29 prosentista 33 prosenttiin, ja kulutus on kivunnut 22 kiloon kansalaista kohden.
Jopa naudalle uskollisissa Ranskassa ja Italiassa kulutus on laskussa. Naudanlihaa on perinteisesti syöty runsaasti myös Isossa-Britanniassa, mutta sen suosio ei ole ylittänyt sianlihaa. Sen sijaan Saksassa sianliha on ollut kautta aikojen suosikki.
EU:n uusissa jäsenmaissa naudanlihalla ei ole ollut tärkeää roolia keittiöissä. Esimerkiksi Puolassa, joka on unionin kuudenneksi suurin kuluttajamarkkina, naudanlihaa syödään vain kilo asukasta kohden.
Suomalainen söi viime vuonna lähes 19 kiloa naudan- ja 35 kiloa sianlihaa. Siipikarjanlihaa kului 20 kiloa henkeä kohti. Sianlihan syönti on hiljalleen vähentynyt siipikarjan lisätessä suosiotaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


