
Naudoista tai muista kotieläimistä luopuvia tuottajia houkutellaan lampureiksi neuvontapaketin ja uuhi-leasingin avulla
Teurastamo ja osuuskunta haluavat herätellä pohtimaan lampaita esimerkiksi siirtymävaiheena ennen eläkettä. Neuvonta tuo realismia pohdinnan tueksi.Kotieläintuotannosta luopumisten ennustetaan lisääntyvän kaikissa eläinlajeissa. Myös viime vuosiin asti kasvanut lammastilojen määrä Suomessa on nyt kääntynyt alaspäin.
”Kun alkoi kuulua tietoa sellaisistakin lopettavista tiloista, joilla on hyvä eläinaines, tuntui että pitää tehdä jotain. Talven aikana myyntiin tai poistettavaksi saattaa tulla noin tuhat uuhta. Syitä lopettamiseen on monenlaisia”, Suomen Lammasosuuskunnan toimitusjohtaja Anniina Holopainen sanoo.
”Esimerkiksi lopettavien nautatilojen joukossa on paljon osaavia tuottajia, joiden tuotantorakennukset ovat helposti muunnettavissa lampaille sopiviksi.”
Osuuskunta kehitti nopeasti yhdessä lampaisiin erikoistuneen Vainion Teurastamon kanssa mallin, jolla pyritään rohkaisemaan lammastiloja laajentamaan sekä madaltamaan muista eläimistä luopuvien tilojen kynnystä harkita lampaiden tai kilien kasvatusta.
”Esimerkiksi lopettavien nautatilojen joukossa on paljon osaavia tuottajia, joiden tuotantorakennukset ovat helposti muunnettavissa lampaille sopiviksi.” Anniina Holopainen
”Haluamme nostaa sen esiin vaihtoehtona. Moni mieltää lammastilat suoramyyjiksi, mutta tuotannon voi myydä myös teurastamoille.”
Suomen Lammasosuuskuntaan kuuluu noin 150 lammas- ja vuohitilaa ympäri maata ja se tekee yhteistyötä useiden teurastamoiden kanssa. Orimattilassa ja Rovaniemellä toimiva Vainio on Suomen suurin lammasteurastamo.
Next level tuottaja -ohjauspaketti sisältää lammas- ja vuohituotannon asiantuntijan tilavierailun sekä talousasiantuntijan ja lammastuotantoon erikoistuneen eläinlääkärin katsauksen alan vuodenkiertoon ja työhuippuihin. Tilavierailulla käydään läpi pellot, rakennukset ja tavoitteet. Näiden pohjalta voidaan laskea erilaisia tuotantovaihtoehtoja ja niiden kannattavuutta.
”Haluamme luoda mahdollisimman todellisen kuvan alasta, siksi talous on mukana alusta asti”, Holopainen sanoo.
Paketin hinta tuottajille on noin 400 euroa, josta osan voi maksaa Neuvo-rahalla. Teurastamo tarjoaa myös leasing-rahoitusta uuhien hankintaan, mikäli tila on valmis aloittamaan vähintään sadan uuhen katraalla tai laajentamaan nykyistä tuotantoa merkittävästi. Uuhien hankintahinta maksettaisiin vähitellen takaisin teurastilien kautta.
”Mikäli kohtaamisia lopettavien lammastilojen ja tuotannosta kiinnostuneiden aloittajien välille saadaan, uuhet voidaan siirtää vaikka valmiiksi astutettuina. Silloin ensimmäisen teurastilin saa jo samana vuonna”, Holopainen visioi.
Vainion teurastamon toimitusjohtaja Henri Vainio (oik.) työskentelee myös itse välillä teurastamolla. Rovaniemellä yritys teurastaa pääasiassa nautaa ja lammasta. Kuvassa mukana laitoksen vetäjä Jere Ikonen ja elintarviketyöntekijä Jutta Koski. Kuva: Arto TakalampiLammastuotanto on mahdollista aloittaa melko pienillä investoinneilla. Monilla nautatiloilla on lähes kaikki olemassa: nurmivaltainen peltoviljely, koneketjut, rakennukset sekä osaamista märehtijöiden ruokinnasta ja hoidosta, Vainion teurastamon toimitusjohtaja Henri Vainio toteaa.
”Lammas voi sopia eläimeksi esimerkiksi jäähdyttelevälle maitotilalle, joka haluaa pysyä kotieläintilana. Lammas sopii myös nautojen oheen. Vuorolaidunnus parantaa laidunkiertoa ja eläimet syövät keskenään erilaisia kasvustoja, mitä voi käyttää hyödyksi esimerkiksi maisemanhoidossa”, pohtii Holopainen.
"Kuluttajien ostokäyttäytymisen muutos vaikuttaa, mutta kotimainen karitsa on premium-tuote, jolle on ostajia tässäkin tilanteessa.” Henri Vainio
Kotimaisen lampaan- ja karitsanlihan markkinatilanne on toistaiseksi vaikeutunut Vainion mukaan vain hieman.
"Kuluttajien ostokäyttäytymisen muutos vaikuttaa, mutta kotimainen karitsa on premium-tuote, jolle on ostajia tässäkin tilanteessa.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








