Rukiin viljely vaatii tiukkaa ammattitaitoa: Torajyvien sallittu määrää rukiissa tiukkenee
EU-säädökset torajyvän sallituista enimmäismääristä tiukkenevat ensi kesänä. Uudet vaatimukset vaikuttavat erityisesti hybridirukiisiin, jotka ovat alttiimpia torajyvälle. Pro Ruis kehottaa viljelijöitä kiinnittämään erityistä huomiota lajikevalintaan sekä viljelytoimiin kylvöstä sadonkorjuuseen.
Torajyvä tuottaa ihmisille ja eläimille haitallisia homemyrkkyjä eli toksiineita. Siksi torajyvien määrälle elintarvikekäyttöön tarkoitetussa rukiissa on tiukat raja-arvot. Kuva: Carolina HusuEU-säädökset koskien torajyvän esiintymistä tiukkenevat etenkin rukiilla. Käytännössä sallitut enimmäismäärät puolittuvat 1.7.2025 alkaen.
Torajyvän pahkojen enimmäismäärä elintarvikekäyttöön tarkoitetussa rukiissa on nyt 0,5 grammaa kilossa mutta alenee 0,2 grammaan kilossa. Torajyvän tuottamien toksiinien eli ergotalkaloidien sallittu enimmäismäärä rukiista valmistetuissa myllytuotteissa tiukentuu 500 mikrogrammasta 250 mikrogrammaan kilossa 1.7.2028.
Tiukennus on hankalaa etenkin hybridirukiille, sillä nämä lajikkeet ovat alttiimpia torajyvälle kuin populaatiolajikkeet, toteaa Pro Ruis tiedotteessaan. Alttius johtuu lähinnä siitä, että hybridilajikkeet tuottavat siitepölyä populaatiolajikkeita heikommin.
Viljelijä voi vaikuttaa torajyväriskiin viljelytoimilla ja lajikevalinnalla, Pro Ruis muistuttaa. Rukiinviljelyssä on kiinnitettävä erityistä huomiota koko sen kasvuajan olosuhteisiin ja viljelytoimenpiteisiin.
Torajyvää esiintyy etenkin kylmän ja sateisen sään aikana. Erityisen alttiita ovat kasvuston tallatut osat, jotka jäävät kehityksessä jälkeen, Pro Ruis kertoo. Selkeät ruiskutusurat kasvinsuojelua ja lisälannoitusta varten vähentävät tallaantumista, yhdistys muistuttaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






