Vehreys palasi hollolalaisiin kasvihuoneisiin: "Tänä talvena kaikki ovat oppineet valtavasti”
Koronapandemia ja sota ovat osoittaneet, että liian pitkälle ei kannata miettiä, toteaa Husulan puutarhan kauppapuutarhuri Erika Männikkö.
Hollolalainen Husulan puutarha piti talvitaukoa, mutta nyt kasvihuoneet heräävät taas eloon. Kuvassa yrittäjä Erika Männikön äiti Eija Jakobsson. Kuva: Kimmo HaimiMonissa kasvihuoneissa kääritään nyt hihoja hiljaisen sydäntalven jälkeen.
Osa siirtyi sähkön hintojen noustessa tuotantokatkolle jo syksyllä.
Salaatteihin, versoihin ja yrtteihin keskittyneessä Husulan puutarhassa Hollolassa tauolle jäätiin tammikuun alussa.
Marraskuun sähkölasku haiskahti jo sellaiselta tappiolta, ettei isompia riskejä haluttu ottaa, kertoo Husulan puutarhan kauppapuutarhuri Erika Männikkö. Kuluja ei millään olisi voinut siirtää lopputuotteeseen asti.
Männikkö on tehnyt tuotantotauolla osa-aikatöitä opettajana.
Tuotantokatkos leikkasi sähkölaskua huomattavasti. ”Se pelasti meidän tilanteemme”, hän kuvailee.
Tammikuun aikana tilalla on tehty jälleen kylvöjä ja istutuksia. Vielä kasvu ei ole kuitenkaan täydessä vauhdissa. ”Kyllä kasvit haistavat sen, että viileää ja pimeää vielä on.”
Salaatti kasvaa 7—8 viikkoa kylvöstä sadonkorjuuseen saakka.
Jotakin saadaan kenties kerättyä jo ensi viikolla, mutta täysi tohina alkaa kahden viikon päästä. Viikolla 10 tilan salaatit ja yrit pääsevät jälleen myös kaupan hyllyille.
Tilan tuotteet ovat oikeaa lähiruokaa: kaikki myydään 100 kilometrin säteellä.
Taimet saavat valonsa ledeistä, isommat kasvit suurpainenatriumlampuista. Kasvatuspnta-alaa on talvituotannossa laskutavasta riippuen 1 200–1 400m2. Kesällä pinta-alaa on enemmän.
Nyt ilmassa on kuitenkin Männikön mukaan vielä monia kysymysmerkkejä: Miten markkinat lähtevät vetämään, tuleeko tarjontaa yhtäkkisesti liikaa?
”Vielä ollaan aika herkässä vaiheessa. Kulut ovat rasittaneet kenellä mistäkin kohtaa. Lämmitystarve saattaa kestää juhannukseen saakka.”
Sähkötukea tilalle tuskin heltiää. ”Niiden tietojen perusteella mitä nyt oli, jäämme juuri siihen väliin, että saamme korkeintaan muutamia satasia.”
Eniten kasvihuoneiden tuotantokatkokset ovat näkyneet Suomen talven vehreässä keskuksessa, Närpiössä.
MT yritti tavoittaa tähän juttuun myös närpiöläisiä tuottajia, mutta tuloksetta.
Koronapandemia ja sota ovat osoittaneet, että liian pitkälle ei kannata miettiä, Männikkö virkkoo
”Syksyllä nähdään, olivatko valinnat viisaita ja katsotaan, mitä tehdään ensi talvena. Toivottavasti Olkiluoto alkaisi puksuttamaan ja saataisiin turvattua puhdas suomalainen ruuantuotanto jatkossakin”, hän virkkoo.
Puutarha-ala on pystynyt onneksi avoimesti keskustelemaan ja kehittämään alaa, Männikkö kehuu. Esimerkiksi tieto kasvien viljelemisestä ääriolosuhteissa on lisääntynyt.
”Haasteet vievät alaa eteenpäin. Tänä talvena kaikki ovat oppineet valtavasti.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




