Rouhittu ruokaherne haastaa tuontisoijan
RAISIO (MT)
Herne pystyy rouhittuna haastamaan tuontisoijan ja muut kasvivalkuaislähteet elintarvikkeissa. Se on kotimaista, soijaa edullisempaa ja helppoa käyttää, vakuuttaa toimitusjohtaja Erkki Ristolainen Risetti Oy:stä Raisiosta.
Ristolainen tietää taistelevansa tuulimyllyjä vastaan, kun hän hakee markkinoita kuivatuille elintarvikkeille. Hän on vakuuttunut, että kuivaamisesta tulee trendikästä ja se syrjäyttää pakastamista sitä mukaa kuin energian hinta nousee.
Muutos näkyy jo valtamerirahdeissa. Kylmäkontin rahti Kaukoidästä Suomeen on 2–3-kertaistunut muutamassa vuodessa.
Kuivatun herneen kulutus on romahtanut parissa vuosikymmenessä ja herne mielletään enää keiton raaka-aineeksi. Samalla ruokaherneen viljelyinto on lopahtanut.
Ristolainen uskoo, että herneestä saadaan kiinnostava elintarvike, jos vain halutaan. Se on ainoa kotimainen kasvisperäinen valkuaislähde. Muissa Pohjoismaissa ruokahernettä käytetään paljon enemmän kuin Suomessa.
Toiveita herättävänä Ristolainen pitää suurkeittiöistä ja ammattikokeilta on tullutta kiitosta. Samalla herneelle on alkanut löytyä taas tilaa resepteissä ja reseptikirjoissa.
Rouhittu herne sopii sellaisenaan myös leivontaan, Ristolainen lupaa.
Ristolainen sai rouhitut herneet syksyllä K-ketjun myyntiin. Vajaa kuukausi sitten myös S-ryhmä otti ne hyllyyn.
”Kaikista Prismoista ja Citymarketeista pitäisi löytyä.”
Rouhittu herne on pakattu neljänneskilon annospusseihin, kaksi pussia paketissa. Herneet pakataan sisaryrityksen Milletin tiloissa Kiuruvedellä.
Annospussit syntyvät koneellisesti, mutta myyntipakkaukset joudutaan täyttämään käsin.
Rouhiminen muuttaa herneen ominaisuuksia, sillä kuori estää tehokkaasti veden imeytymistä. Puoli tuntia lämpimässä vedessä riittää, kun kokonaiset herneet pitää liottaa yön yli.
Risetti ostaa ruokaherneet pääosin sopimustuottajilta. Herne pitää kuivata hyvin ja tasaisesti, mutta kuoren pienet värivirheet eivät haittaa, sillä rouheen väriin se ei vaikuta.
VEIKKO NIITTYMAA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
