MT Metsä

Metsänomistajan kannalta PEFC:n keskeisimmät uudistukset koskevat säästöpuita ja suojakaistoja

Päivitetty PEFC-metsäsertifiointi lisää metsien säästöpuita ja leventää suojakaistoja. Metsänomistajat voivat jatkossakin osallistua sertifikaattiin mhy-jäsenyyden kautta.
Yli 90 prosenttia Suomen talousmetsistä, mukaan lukien valtion metsät, on PEFC-sertifioinnin piirissä. Metsiämme hoidetaan nyt päivitettävien kriteerien mukaisesti 2020-luvun lopulle saakka.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kahden viime vuoden ajan PEFC-metsäsertifioinnin vaatimuksia metsien käytölle ja hoidolle on tarkasteltu työryhmässä, jossa on ollut mukana 65 organisaatiota. Kyseessä on standardin neljäs päivitys.

PEFC Suomen pääsihteeri Auvo Kaivola on ollut mukana joka kerta, kun standardi on päivitetty. Hän seuraa, että työssä noudatetaan sertifikaatin kansainvälisiä sääntöjä.

”Tämä on ollut pitkäkestoisin päivitystyö, ja työryhmä on ollut laajempi kuin aiemmin. Kokouksissa on virinnyt paljon keskustelua. Se kertoo siitä, että metsäasiat ovat paljon enemmän tapetilla nyt kuin aiempina vuosina”, Kaivola sanoo.

Aiemmin keväällä ely-keskusten ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue ja Suomen ympäristökeskus irrottautuivat työryhmästä. Niiden mukaan PEFC ei edistä riittävästi metsien monimuotoisuutta, ja ne katsovat, että työryhmässä tutkimustieto metsien tilasta on sivuutettu.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kaivola pitää käännettä harmillisena ja hämmentävänä, sillä työryhmässä oli hänen mukaansa saavutettu jo yhteinen näkemys.

”On arvokasta, että molemmat tahot toivat näkökulmia työskentelyyn ja saivat kädenjälkensä sisältöön. Asian myötä käyty julkinen keskustelu heitti ikävän varjon koko päivitystyölle.”

Lisää säästöpuita, leveämmät suojakaistat

Metsänomistajan kannalta PEFC:n keskeisimmät uudistukset koskevat säästöpuita ja suojakaistoja. Jatkossa säästettäviä runkoja tulee jättää 10 kappaleen sijasta 20 kappaletta hehtaarille. Lisäksi elävien säästöpuiden vähimmäisläpimitta nousee 10 sentistä 15 senttiin. Vesistöjen ja soiden suojakaistoista halutaan leveämmät, ja jatkossa niillä sallitaan vain poimintahakkuut.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Meidän oman arviomme mukaan nämä ovat ekologisesta näkökulmasta olennaisimmat muutokset”, Kaivola sanoo.

Tällä hetkellä PEFC-standardi on luonnoksena työryhmän pöydällä, joten muutoksia voi vielä tulla. Kaivola pitää todennäköisenä, että uusi standardi otetaan käyttöön vuosien 2022–23 aikana.

Uusien vaatimuksien astuessa voimaan metsänomistajien, metsäammattilaisten ja yrittäjien on syytä tutustua muutoksiin. Koska vaatimukset muuttuvat, kaikkien sertifiointiin osallistuvien on toimitettava uusi ilmoitus mukana olostaan. Metsänomistajia ja yrityksiä koskee ilmoittautumismaksu. Osallistuminen metsänhoitoyhdistyksen jäsenyyden perusteella on mahdollista jatkossakin.

”Myös metsänhoitoyhdistysten pitää tehdä päätös uusien vaatimusten mukaiseen sertifiointiin lähtemisestä ja ilmoittautua päätöksensä pohjalta alueellisten ryhmäsertifikaattien haltijalle”, Auvo Kaivola muistuttaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Artikkeli on julkaistu Aarteessa 5/2021.

Metsäpalvelut

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Lisää laskuriin vain tilasi pinta-ala ja maakunta, niin saat arvion metsätilasi arvosta.