Nokkosta voi syödä raakana tai ryöpättynä

1. Nokkosen nuoret versot ovat herkullisimpia. Syksyllä nokkosesta voi kerätä syötäväksi ehjät lehdet, siemenet ja juuret.
2. Nokkoset keräävät itseensä nitraattia, jonka pitoisuus riippuu kasvupaikasta. Älä kerää nokkosta teiden varsilta, tunkioiden, huussien ja navetoiden reunuksilta.
3. Käytä kerätessäsi kumihansikkaita ja saksia. Kerää runsaasti, sillä saalis kutistuu kypsennettäessä. Käsittelemätön nokkonen säilyy viileässä pari päivää.
4. Nokkoset on hyvä ryöpätä, sillä käsittely poistaa nitraattia ja poltinkarvojen pistävyyden. Ryöpättyä nokkosta voi säilöä pakastamalla tai kuivaamalla.
5. Näin ryöppäät: Huuhtele nokkoset väljässä vedessä, poista irtoroskat. Keitä iso kattilallinen vettä ja laita nokkoset minuutiksi kiehuvaan veteen. Jäähdytä nopeasti kylmässä vedessä ja valuta lävikössä.
6. Nuoria versoja ja lehtiä voi syödä myös raakana, kunhan hienontaa ne hyvin morttelissa tai tehosekoittimessa. Raaka nokkonen sopii esimerkiksi pestoon, tuoremehuihin ja simaan.
Metsäpalvelut
Osaston luetuimmat
- Karhujahti ei ala Ilomantsissa, Lieksassa, Juuassa, Tuupovaarassa eikä Keski-Karjalassa ‒ hallinto-oikeus määräsi luville täytäntöönpanokiellon15.8.
- Maailman pisimmät puut kasvavat yli 100 metrin korkeuteen – mutta miksi Suomessa ei ole sellaisia?15.8.
- MTK on tyrmistynyt karhujahdin estämisyrityksestä: ”Vaikuttaa kaikkien luonnossa liikkujien turvallisuuteen”15.8.
- Ilmastolaki uhkaa yksityistä maanomistusta – luonnoksesta voi päätellä, että ympäristöministeriö hakee pakkokeinoja, joilla ohitettaisiin maanomistajien oikeudet10:30
- Arvokkaasti autuaammille jahtimaille14.8.
- Vessapaperi-ilmiö iski klapikauppaan – ”Meinasin selälleni lentää, kun katsoin viikonloppuna tulleita tilauksia”12.8.
- Kustannukset nousussa ja kysyntä laskussa: Kartonkitehtaat supistavat tuotantoaan Saksassa ja Hollannissa06:00