MT Metsä

Nokkosta voi syödä raakana tai ryöpättynä

Nokkonen on parhaimmillaan keväällä ja alkukesästä. Tässä muistilista nokkosen keräämiseen ja käsittelyyn.
Nokkosessa on paljon C-vitamiinia ja rautaa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

1. Nokkosen nuoret versot ovat herkullisimpia. Syksyllä nokkosesta voi kerätä syötäväksi ehjät lehdet, siemenet ja juuret.

2. Nokkoset keräävät itseensä nitraattia, jonka pitoisuus riippuu kasvupaikasta. Älä kerää nokkosta teiden varsilta, tunkioiden, huussien ja navetoiden reunuksilta.

3. Käytä kerätessäsi kumihansikkaita ja saksia. Kerää runsaasti, sillä saalis kutistuu kypsennettäessä. Käsittelemätön nokkonen säilyy viileässä pari päivää.

4. Nokkoset on hyvä ryöpätä, sillä käsittely poistaa nitraattia ja poltinkarvojen pistävyyden. Ryöpättyä nokkosta voi säilöä pakastamalla tai kuivaamalla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

5. Näin ryöppäät: Huuhtele nokkoset väljässä vedessä, poista irtoroskat. Keitä iso kattilallinen vettä ja laita nokkoset minuutiksi kiehuvaan veteen. Jäähdytä nopeasti kylmässä vedessä ja valuta lävikössä.

6. Nuoria versoja ja lehtiä voi syödä myös raakana, kunhan hienontaa ne hyvin morttelissa tai tehosekoittimessa. Raaka nokkonen sopii esimerkiksi pestoon, tuoremehuihin ja simaan.

Metsäpalvelut

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Lisää laskuriin vain tilasi pinta-ala ja maakunta, niin saat arvion metsätilasi arvosta.