Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Lämmin ja tyyni sää lisää sinileväkukintojen määrää – kukintoja havaittu sisävesillä keskimääräistä enemmän

Rannikolla sinilevähavaintojen määrä on elokuun alun pitkäaikaista keskiarvoa suurempi.
Viime aikojen sää on ollut sinilevälle edullinen. LEHTIKUVA / ANNI ÅGREN.
Viime aikojen sää on ollut sinilevälle edullinen. LEHTIKUVA / ANNI ÅGREN.  

Sinilevähavaintojen määrä on lisääntynyt merellä ja sisävesillä lämpimän sään takia, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke). Pitkään jatkuva lämmin ja tyyni sää lisää sinilevien kukintoja.

Sinileväkukintoja on havaittu sisävesillä keskimääräistä enemmän, vaikka järvien pintalämpötilat ovat Syken mukaan ajankohdalle tyypillisiä. Pintalämpötilat ovat Etelä- ja Keski-Suomessa 17–20 astetta ja Pohjois-Suomessa pääosin 14–17 astetta. Myös merialueilla on havaittu paikoittain laajoja sinileväkukintoja.

”Elokuun alussa lämmennyt sää sekä voimakkaiden tuulten ja sateiden tuomat lisäravinteet ovat huonontaneet sinilevätilannetta järvillä. Sinileväkukinnat ovat voimakkaimmillaan heinä-elokuussa, mutta niitä voi esiintyä myös myöhemmin syksyllä, mikäli lämmin sää jatkuu”, sanoo Syken erikoistutkija Kristiina Vuorio tiedotteessa.

Runsaasti sinilevää esiintyy kaikkiaan 22:lla ja hieman sinilevää 42:lla sisävesien havaintopaikalla. Kansalaisilta on tullut yhteensä 81 havaintoa, joista 58:ssa on havaittu sinilevää.

Tuulinen sää voi sekoittaa sinilevälauttoja pintaveteen, ja rannalle ajautuvat kuolevat sinilevämassat voivat värjätä rantoja sinisiksi tai turkooseiksi. Pintavedessä voi edelleen esiintyä kellertäviä tai ruosteenpunaisia kuusen-suopursuruosteen helmi-itiöiden muodostamia lauttoja, jotka eivät ole ihmisille haitallisia.

Myös merialueilla ajelehtii Syken mukaan viime viikkoa enemmän sinilevälauttoja.

”Myös rannikolla sinilevähavaintojen määrä on elokuun alun pitkäaikaista keskiarvoa suurempi”, sanoo Syken erikoistutkija Sanna Suikkanen tiedotteessa.

Erittäin runsaasti sinilevää on havaittu vain yhdellä havaintopaikalla Rauman edustalla, ja runsaasti sinilevää esiintyi seitsemällä paikalla Suomenlahden ja Saaristomeren rannikoilla. Suurimmassa osassa havainnoista on kuitenkin kyse vähäisistä sinilevämääristä.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.