Muhoksen metsäpalosta jättitappiot metsänomistajille – "pahimmissa paikoissa kaikki rungot ovat hiiltyneitä" - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Muhoksen metsäpalosta jättitappiot metsänomistajille – "pahimmissa paikoissa kaikki rungot ovat hiiltyneitä"

Hiiltynyt puu ei kelpaa teollisuudelle, vaan se ohjautuu polttoon.
Vesa Ranta
Muhoksen metsäpalon sammutus oli palokunnalle haastava, sillä palo eteni melko tiettömällä metsäalueella peltojen keskellä.

Muhoksen 250 hehtaarin metsäpalosta aiheutuu suuret kustannukset metsänomistajille. Hiiltynyt ainespuu ei kelpaa teollisuudelle ja vakuutuksia metsillä ei juuri ollut.

"Aluevastaavamme aloittaa tuhojen arvioinnin ja korjuun suunnittelun. Nokinen puu ei teollisuudelle kelpaa, joten tarkoitus on korjata puut energiaksi", kertoo toiminnanjohtaja Juhani Heikkinen Oulun seudun metsänhoitoyhdistyksestä.

Heikkisen mukaan puuta on tuhoutunut tuhansia kuutiometrejä. Siitä tulee metsänomistajille suuret tappiot, sillä lähes kaikki palaneet palstat olivat vakuuttamatta.

"Pahimmissa paikoissa kaikki rungot ovat hiiltyneitä, sillä palo eteni latvapalona. Ne on hakattava aukoiksi, mistä seuraa vielä uudistuskustannuksia."

Heikkisen mukaan energiapuun kysyntä alueella on onneksi hyvää. Oulun Energia on nostamassa energiapuun käyttöä merkittävästi.

Pelastuslaitos sai hälytyksen palosta maanantai-iltapäivänä. Liekit levisivät nopeasti tuulen lietsomana latvapaloksi, mikä myös vaikeutti palon rajaamista.

Palon eteni aluksi niin rajusti, että sammuttajat eivät voineet mennä palorintaman eteen. Vedestäkin oli pulaa.

Palo ehti lopulta levitä kuivassa maastossa 250 hehtaarin laajuiseksi. Se saatiin pääosin pysäytettyä tiistain aikana. Sitä seurasi jälkisammutus ja vartiointi.

Paloa oli sammuttamassa 20 pelastuslaitoksen yksikköä ja noin 50 palomiestä. Lisäksi Rajavartiolaitoksen sekä Puolustusvoimien helikopterit olivat sammutuksessa apuna.

Lue lisää

Tuntsan valtavalla paloalueella Sallassa hakataan nyt 60 vuoden jälkeen ensiharvennuksia – korkeimmat kohdat ovat metsittyneet huonosti

Ranskassa kymmeniä evakuoitiin metsäpalon tieltä – sata pelastajaa sammutustöissä

Ulkomaiset mediat: Brasilian metsäpalot voivat yltyä pahemmiksi kuin viime vuonna – katso kuvat ja video roihuista

Poliisi ei epäile rikosta Muhoksen suuressa metsäpalossa