Metsä

Tukkipula iski sahayrityksiin – tuotantoa on jouduttu pysäyttämään ja vientitoimituksia siirtämään

”Nyt on hirveästi vihaisia asiakkaita, kun emme ole pystyneet toimittamaan tavaraa ajoissa”, Iisveden Metsä Oy:n toimitusjohtaja Tommy Lindström kuvaa tilannetta.
Rami Marjamäki
Sahayritysten tukkikentillä on ollut alkusyksyllä tilaa, kun tukkia ei ole onnistuttu hankkimaan riittävästi. Kuva on JPJ-Woodin kentältä Juupajoelta syyskuun alkupuolelta.

Heti korjattavissa olevilla tukkileimikoilla on nyt kova kysyntä, sillä monet sahayritykset kamppailevat tukkipulan kanssa.

Sahatavaraa menisi maailmalla kaupaksi, mutta sahayritykset ovat joutuneet rajoittamaan tuotantoaan, kun tukkeja ei ole onnistuttu hankkimaan riittävästi.

Pohjois-Savossa Suonenjoella toimiva Iisveden Metsä Oy on seissyt tässä kuussa viisi päivää tukkipulan vuoksi.

”Olemme jääneet syyskuussa jälkeen selvästi siitä, mitä olisi pitänyt sahata ja varmaan jäädään lokakuussakin”, Iisveden Metsän toimitusjohtaja Tommy Lindström harmittelee.

”Nyt on hirveästi vihaisia asiakkaita, kun emme ole pystyneet toimittamaan tavaraa ajoissa.”

Iisveden Metsän tukkien saanti tyrehtyi, koska kaikki suuret metsäyhtiöt eivät ole toimittaneet aiempia määriä tukkia.

Taustalla on metsäyhtiöiden kuitupuun tarpeen ja korjuun väheneminen, mikä heijastuu tukkien toimituksiin muille yrityksille. Kun ei hakata kuitupuuta, ei kerry tukkiakaan entisenlaisesti.

”Meillä vierastoimitusten puumäärä on vähentynyt radikaalisti”, Lindström kertoo.

Tilanteen korjaamiseksi Iisveden Metsä on palkkaamassa lisää väkeä puunhankintaan omalle metsäosastolle.

”Oman puunhankinnan osuutta yritetään nostaa noin kolmanneksesta vajaaseen puoleen”, Lindström sanoo.

Iisveden Metsä sahaa pientä ja keskikokoista kuusitukkia. Sahatavaraa se tuottaa vuosittain noin 100 000 kuutiometriä.

Savitaipaleella Etelä-Karjalassa toimiva Tiaisen Saha kamppailee myös tukkipulan kanssa, vaikka yritys hankkii tarvitsemansa tukin pääosin itse.

”Kyllähän pula on rajoittanut meidänkin tuotantoa tänä syksynä, kun ei ole ollut käytettävissä riittäviä varantoja”, toimitusjohtaja Tero Tiainen sanoo.

Hänen mukaansa epävarmassa maailmantalouden tilanteessa tukkivarantoja on pidetty tietoisesti pieninä. Kallista tukkivarastoa ei ole haluttu kasvattaa, jos markkinat maailmalla muuttuvat nopeasti.

”Nytkään sahatavaran kysyntäpiikin jatkumisesta ei ole mitään varmuutta, kun ottaa huomioon pandemiariskit ja brexitin luoman epävarmuuden”, Tiainen pohtii.

Puukaupan piristymisestä hän on nähnyt jo merkkejä.

”Luotan kyllä siihen, että syksyllä tarvittavat puumäärät löytyvät.”

Tiaisen Saha tuottaa mänty- ja kuusisahatavaraa vuosittain yhteensä noin 40 000 kuutiometriä.

Luopajärven Saha Oy:n toimitusjohtaja Harri Anttila sanoo sahatavaran kysynnän olevan nyt hyvä.

”En muista, koska olisi ollut tällainen tilanne, että jouluun asti on myyty jo lähes kaikki tähän aikaan.”

Raaka-ainetta ei Anttilan mukaan ole kuitenkaan saatu metsästä riittävästi ja siksi ei myöskään asiakkaille ole pystytty toimittamaan sahatavaraa ajallaan.

”Vähän oltiin keväällä hakkuiden kanssa varovaisia ja hakattiin normaalia vähemmän ja kesälomalle jäätiin vähän aikaisemmin”, Anttila viittaa koronan aiheuttamaan epävarmuuteen.

Jalasjärvellä Etelä-Pohjanmaalla toimivan Luopajärven Sahan vuosituotanto on yhteensä noin 22 000 kuutiometriä kuusi- ja mäntysahatavaraa.

Sahojen tukkipula on huomattu myös metsänhoitoyhdistyksissä.

Pohjois-Pohjanmaalla toimivan Metsänhoitoyhdistys Siikalakeuden johtaja Kari Salo sanoo, että kesäkorjuukelpoisista tukkileimikoista käydään taistelua.

”Männyllä on kenties hiukkasen vielä kovempi kysyntä kuin kuusella, koska mäntyä sahataan maakunnassa paljon.”

Sahat elävät raaka-aineen hankinnassa suoraan kädestä suuhun.

”Sahoille menneillä tukkileimikoilla hakkuut alkavat välittömästi ja kun rekkakuormallinen on saatu tienvarteen, se lähtee sahalle välittömästi”, Salo kertoo.

Pohjois-Savon metsänhoitoyhdistyksen johtajan Pekka Sahlmanin mukaan ostajat ovat nyt aktiivisesti liikkeellä ja ostavat tukkileimikoita.

”Omalta osaltamme olemme kyllä pyrkineet tekemään leimikoita etupainotteisesti ja tarjoamaan niitä markkinoille kysyntää vastaavasti.”

Metsänhoitoyhdistyksen valtakirjakirjakauppojen määrä on kasvanut tänä vuonna Pohjois-Savossa selvästi, vaikka puukauppojen määrä kokonaisuutena on maakunnassa jäljessä viime vuotta.

”Uskon, että edessä on varmasti vilkkaita puukauppaviikkoja”, Sahlman arvioi.

Lue lisää:

Sahateollisuus haluaa nyt tukkikauppaan vauhtia, kun näkymät ovat kirkastuneet: "Enemmän sahattaisiin, jos puuta olisi tarjolla"

Sahatavaran tuotanto väheni 15 prosenttia – hinnat lähtivät alkuvuonna nousuun viime vuoden alhaiselta tasolta

Katso uusin video
Lue lisää

Westas Group vähentää enimmillään viisi henkilöä Pihlavan sahalla Porissa – uusi tukinsyöttö käynnistyy marraskuun lopulla

Stora Enso aloittaa kuusen sahauksen Honkalahdessa Lappeenrannassa – kuusen osuutta kasvatetaan tuotannossa vähitellen

Westas Group uudistaa ja laajentaa sahalinjaa sekä kuivaamoita Varsinais-Suomen Koskella – investoinnin arvo nousee liki neljään miljoonaan euroon

Euroopan halpa tuhopuu heikentää suomalaisten sahojen kilpailuasemaa – ylitarjonta tuhoalueiden puumarkkinoilla jatkunee vielä vuosia, PTT ennustaa