Metsä

Boreal Bioref kertoi yllätyskäänteestä: Vataset Teollisuus Oy ottaa vastuun liki miljardin euron sellutehdashankkeen rahoituksen järjestelystä

Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala ei tässä vaiheessa kommentoi mahdollisia omistusjärjestelyjä tai sitä, ovatko kiinalaiset osakkaat vielä mukana hankkeessa.
Boreal Bioref
Vataset Teollisuus on vuokrannut Kemijärven kaupungilta Patokankaan maa-alueen, jonne Boreal Biorefin tehdasta suunnitellaan. Havainnekuva on Patokankaalta.

Kemijärvelle sellua ja muita biotuotteita valmistavaa tehdasta suunnitteleva Boreal Bioref kertoo, että 900 miljoonan euron investointihankkeen rahoituksen järjestelystä vastuun ottaa Vataset Teollisuus Oy.

Vataset Teollisuus on myös vuokrannut Kemijärven kaupungilta Patokankaan maa-alueen, jonne tehdasta on suunniteltu. Kemijärven kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina pitämässään kokouksessa kyseisen maanvuokrasopimuksen.

Tänään tiistaina julkisuuteen toimitetussa tiedotteessa Boreal Bioref toteaa, että Vataset Teollisuus vastaa investoinnin rahoituksesta ja hankkii tarvittavan rahoituksen koti- ja länsimaisilta sijoittajilta. Vuokraamalla maa-alueen Vataset Teollisuus varmistaa, että maa-alue on jatkossakin biojalostamon käytössä.

”Yhteistyö Vataset Teollisuuden kanssa tarkoittaa käytännössä, että pääsemme viemään hanketta eteenpäin ja turvaamme jo tehdyt investoinnit. Boreal Biorefiin sijoittaneet ovat nyt paremmassa tilanteessa, kun keskitymme rahoituksen hankkimiseen kotimaasta ja länsimaisilta sijoittajilta, ja voimme aloittaa rakentamisen”, Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala sanoo tiedotteessa.

Nivala totesi MT:lle, ettei tässä vaiheessa voi kommentoida Boreal Biorefin mahdollisia omistusjärjestelyjä tai sitä, ovatko kiinalaiset osakkaat vielä hankkeessa mukana.

Hänen mukaansa omistuksesta ja hankkeen etenemisestä kerrotaan myöhemmin.

Kemijärveläiset perustajaosakkaat ovat omistaneet Boreal Biorefista 49 prosenttia. 51 prosenttia on ollut muilla omistajilla, joihin kuuluvat kiinalainen Camce sekä Camcen osaksi omistama Silvi Industries Management.

Boreal Bioref kertoi viime vuoden joulukuussa, että kiinalaisten osakkaiden on määrä jäädä vähemmistöosakkaiksi, kun investointipäätös tehdään. Tilalle tulisi länsimainen enemmistöomistus.

Lapin Kansan mukaan Kemijärven kaupunki purki maanvuokrasopimuksen Boreal Biorefin kanssa marraskuun alkupuolella, sillä määräaika täyttyi ja yhtiöllä on maksamattomia vuokria ja sopimusrästejä kaupungille.

Nivala ei tiistaina kommentoinut, miksi mahdollisia maksamattomia vuokria ja sopimusrästejä on kertynyt.

Lokakuun alussa Vataset Teollisuuden toimitusjohtaja Harri Vatanen perusti BBH Management Oy:n yhdessä Boreal Biorefin perustajien ja vähemmistöomistajien Nivalan, Timo E. Korvan ja Pekka Koskenrannan kanssa.

Nivala kertoo tunteneensa Harri Vatasen vuodesta 2007 asti. Tuolloin miehet tekivät yhteistyötä pelastaakseen Kemijärven sellutehtaan, jota Stora Enso oli lopettamassa.

Boreal Biorefin suunnittelema tehdas olisi kapasiteetiltaan 500 000 tonnia. Se käyttäisi puuta vuodessa 2,8 miljoonaa kuutiometriä ja valmistaisi havusellua ja muita biotuotteita.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto myönsi Boreal Biorefille ympäristöluvan viime vuoden kesäkuussa. Siitä kuitenkin valitettiin Vaasan hallinto-oikeuteen, jonka käsittelyssä asia parhaillaan on.

Katso uusin video
Lue lisää

Kemijärven sellutehdashankkeelle hyvä uutinen: Valitukset eivät kaada ympäristölupaa, päätti Vaasan hallinto-oikeus

Metsä Fibren tehdas tärkeä koko Suomelle

Kemijärvelle biotuotetehdasta suunnitteleva Boreal Bioref odottaa Vaasan hallinto-oikeudelta ympäristölupaa – luvasta valittaneiden lausuntoaikaa päättyy

Pohjoisen metsänhoitoyhdistykset vetoavat Boreal Biorefin puolesta – "Valtion tuettava kaikin käytettävissä olevin keinoin biotuotetehtaan toteuttamista"