Metsä

Aarre: Koronavirus pysäytti Juhani Aavakareen sydämen neljäksi minuutiksi – Puolen vuoden toipilasajan jälkeen hän palasi metsätöihin

Koronavirus vei Juhani Aavakareen tuonelan portille. Toipilaana metsänhoito on ollut hänelle parasta terapiaa.
Hannu Huttu
Viime huhtikuussa Juhani Aavakare jaksoi tuskin viedä lusikkaa suuhunsa, mutta nyt koivupölli nousee mukavasti.

Koronavirus iski viime vuoden maaliskuussa kajaanilaiseen Juhani Aavakareeseen, 72. Tuttava poikkesi Juhanin luona tietämättä omasta tartunnastaan. Kolme päivää myöhemmin Juhania alkoi viluttaa ja päänahkaa pistellä.

Kuume sahasi toista viikkoa: välillä mittari näytti 37 astetta, välillä yli 39. Hikoilutti niin, että päivällä kastui paita ja yöllä lakanat.

”Koronaa en osannut epäillä. Virus oli Kainuussa vielä harvinainen, eikä minulla ollut flunssaoireita. Ajattelin vain vilustuneeni metsässä tuulisena päivänä.”

Tavallisesti työteliäs mies nukkui yhä enemmän, ja hengitys kävi yhä vaikeammaksi. Eila-vaimo huolestui, nauhoitti Juhanin puuskutusta ja soitti sitä miehelleen, jotta sai tämän patistettua lääkäriin.

Vastaanotolta Juhani lähetettiin kotiin syömään särkylääkettä. Koronatestiä ei tehty. Virus varmistui vasta sairaalassa, kun vointi muutaman päivän päästä romahti. Juhani oli nukutettava, jotta kone pystyi hengittämään hänen puolestaan. Viruksen valtaamat keuhkot eivät enää siihen pystyneet.

Kun Juhani heräsi nukutuksesta, häntä oli nosteltava ja käänneltävä, mutta siinä hässäkässä oikeaan keuhkoon tuli repeämä. Hengityskoneen työntämä ilma meni reiästä väärään paikkaan, vasen keuhko painoi sydäntä, eikä veri päässyt kiertämään.

Sydän pysähtyi, ja Juhani kuuli jonkun toteavan, että elvytetään. Tai kysyvän, että elvytetäänkö.

”Hädissäni sanoin, että elvyttäkää, elvyttäkää – älkää tappako minua.”

Seuraavaksi Juhani muistaa pompahtavansa sairaalapedillä. Sähkö on iskenyt sydämen taas käyntiin.

”Elvytys ei ilmeisesti onnistunut ihan heti, koska sydän pysähtyi neljäksi minuutiksi. Eräs lääkäri kävi myöhemmin sanomassa, että olen ihmeukko.”

Vapun tienoilla Juhani pääsi kotiin kuntoutumaan ja sai mukaansa hyvät jumppaohjeet. Parasta kuntoutusta on kuitenkin ollut työ omassa metsässä, jonne hän pääsi palaamaan syksyllä.

”Metsänhoito on minulle parasta terapiaa ja kuntoutusta. Tuntuisi katastrofilta, jos en koronan takia enää pääsisi metsätöihin”, Juhani Aavakare sanoo.

Lue Aarteen sivuilta koko tarina Aavakareen matkasta tehohoidosta takaisin omaan metsään!

Katso uusin video: Näin sutjakasti sahapihan tukkikoura muuttuu lumiauraksi
Lue lisää

Aarre: 86-vuotias Heimo Hanhisuanto lähti metsätöihin 13-vuotiaana – Susivaaran 20 000 hehtaarin avohakkuu oli savotoista suurin

Miten kaikkien asukkaiden rokottaminen muutti hoivakodin arkea? "Heille on ollut aivan selvää, että rokotteet otetaan”

Katso kuinka moni kunnassasi on saanut rokotteen – nopeinta rokotustahti on maaseudun pienillä paikkakunnilla

Kansanedustajat tyrmäsivät yhtenä rintamana Ano Turtiaisen koronapuheet