Metsä

Luonnonsuojelun uranuurtaja Pentti Linkolalle oli ensin vaikea löytää muistometsää, mutta lopulta onni oli myötä – "Linkola olisi suunnattomasti ihastunut näihin puihin"

Luonnonperintösäätiön perustaja sai muistometsän Toivakasta ja muistolehdon Sahalahdelta.
Anneli Jussila
Pentti Linkola perusti aikanaan Luonnonperintösäätiön, jonka avulla on suojeltu tuhansia hehtaareita suomalaista metsää.

Toisinajattelijan ja luonnonsuojelun uranuurtajan Pentti Linkolan menehdyttyä viime vuoden huhtikuussa päätettiin Luonnonperintösäätiössä kunnioittaa säätiön perustajaa muistokeräyksellä.

Ja mikäpä olisi sopinut luonnonystävälle paremmin kuin oma muistometsä.

Muistometsän löytäminen osoittautui kuitenkin hyvin vaikeaksi tehtäväksi. Linkolalle monimuotoinen, villi luonto ja metsän koskemattomuus oli tärkeä arvo.

Lopulta sopiva alue kuitenkin löytyi, kertoo säätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg.

Linkolan muistometsä perustetaan Luonnonperintösäätiön ja Päijänteen Luonnonperintösäätiön yhteishankintana Toivakan Riuttasaloon, joka sijaitsee Keski-Suomessa lähellä Päijännettä. Lisäksi hänelle rauhoitetaan muistolehdoksi Sahalahden Kurikanvuori Pirkanmaalla Kangasalla.

Riuttasalon alueeseen sisältyy myös Loppasenvuori ja kokonainen lampi. Alueen itäpuolella on toinen, yli 50 hehtaarin suuruinen suojelualue.

Aluetta leimaa Linkolalle se tärkein eli koskemattomuus: metsässä on sammalpeitteisiä, maassa lojuvia runkoja.

Lammen rannalla on keloja ja kaikkialla vallitsee syvä hiljaisuus.

Alue tiedetään myös liito-oravan ja metson reviiriksi. Lisäksi Riuttasalo on vahvaa kehrääjäaluetta.

Ylös kiipeämällä avautuvat mahtavat näkymät, mutta mukaan kannattaa varata erittäin hyvät kengät, säätiöstä vinkataan. Sadeilmalla ei kannata lähteä lainkaan.

”Koskematon rauha, elinvoimainen monilajinen metsä, solisevat purot, elämää pulppuavat vedet ja toisten suojelualueiden läheisyys olivat perusteita nyt hankittujen alueiden rauhoitukselle”, sanoo Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila.

Kangasalla sijaitseva muistolehto on Loppasenvuorta helpompi kulkea, Jussila kertoo. 14 hehtaarin alueella on suuri määrä isoja puita, jopa 400 mottia hehtaarilla.

"Linkola olisi suunnattomasti ihastunut näihin puihin."

Tähän mennessä muistokeräys on tuottanut lähes 435 000 euroa. Keräystä jatketaan, koska muistoalueiden hinta ei tullut kokonaan katettua keräyksen tuotolla.

Suojelualueita pyritään lisäksi laajentamaan.

Lue myös:

Luonnonperintösäätiö kilpailee metsätiloista kiivaasti rahastojen kanssa

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Luonnonperintösäätiö kilpailee metsätiloista kiivaasti rahastojen kanssa

Liito-oravaharhaa

Luonnonsuojelusta on tullut uskonto

Yhteinen terveys vaatii pahan parin ratkaisemista