Metsä

Luonnonperintösäätiö kilpailee metsätiloista kiivaasti rahastojen kanssa

Säätiö on ketterä ja tarvittaessa nopea ostaja, sanoo suojelujohtaja Anneli Jussila.
Mari Helkiö
Pentti Linkolan Riuttasalo-niminen muistometsä sijaitsee syrjäisellä alueella Toivakassa Keski-Suomessa lähellä Leivonmäen kansallispuistoa.

Pentti Linkolan muistometsän myyjänä oli yksityinen maanomistaja välittäjän kautta, kertoo Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg.

Luonnonperintösäätiö ja Päijänteen luonnonperintösäätiö voittivat tarjouskilpailun täpärästi. Muistometsän hinta kohosi 600 000 euroon. Samoista metsätiloista kilpailevat yhä useammin sijoitusrahastot, ja tilojen hinnat ovat nousseet nopeasti, Forsberg harmittelee.

Kun yksityinen metsänomistaja haluaa myydä palstansa suojeluun, vaihtoehtona on myös valtion rahoittama METSO-ohjelma. Sen etuna on valtion maksaman suojelukorvauksen verottomuus.

Luonnonperintösäätiön suojelujohtajan Anneli Jussilan mukaan säätiön kautta suojelun yksi etu on ketteryys.

"Tarvittaessa päätös syntyy jopa parissa päivässä. Ely-keskuksella voi kestää joskus kaksi vuotta."

Samalla kun metsätilojen hinnat ovat nousseet, säätiö on kasvattanut varainhankintaansa. Se on kuukauden ajan pitänyt Hämeenlinnan keskustassa Ikimetsä-puotia, jossa on kaupan muun muassa nimekkäiden taiteilijoiden lahjoittamia töitä.

"Ihmiset ovat halunneet muuttaa tavaransa ikimetsiksi. Tätä kautta olemme saaneet parikymmentä tuhatta euroa kuukauden aikana", Forsberg kertoo.

Säätiö ei voi käyttää lahjoitusvarojaan puodin vuokraan, vaan vuokran maksaa Forsbergin mukaan eräs luontovalokuvaaja, joka ei halua nimeään julkisuuteen.

Lue myös:

Luonnonsuojelun uranuurtaja Pentti Linkolalle oli ensin vaikea löytää muistometsää, mutta lopulta onni oli myötä – "Linkola olisi suunnattomasti ihastunut näihin puihin"

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Luonnonsuojelun uranuurtaja Pentti Linkolalle oli ensin vaikea löytää muistometsää, mutta lopulta onni oli myötä – "Linkola olisi suunnattomasti ihastunut näihin puihin"

Suomen Sijoitusmetsät ennustaa: metsäkiinteistöjen hinnat nousevat tänä vuonna lähes yhdeksän prosenttia

Taiteilijat lahjoittivat teoksiaan huutokauppaan, jonka tuotoilla suojellaan metsää

Inarinjärven rannalta suojellaan jääkaudesta asti rauhassa ollut luonnonmetsä