Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Metsä

Metsänomistaja voi hävitä tuhansia euroja veroissa tarttumalla houkuttelevalta näyttävään tarjoukseen – pakkolunastettavan maan puita ei kannata myydä itse

Metsänomistajan kannattaa vaatia kaikki puustoisen alueen lunastukseen liittyvät korvaukset lunastuskorvauksena, neuvoo MTK:n kenttäpäällikkö Pauli Rintala.
Johannes Tervo
Tuulivoimapuistojen sähkönsiirtojohdot saattavat olla kymmenien kilometrien pituisia ja kulkea satojen eri omistajien maiden halki. Toisin kuin tuulivoimala-alueella, sähkölinjojen maat pakkolunastetaan.

Tuulivoimayhtiöt saattavat tarjota maanomistajille houkuttelevalta tuntuvaa tarjousta: Sähkönsiirtolinjan alle jäävän maan lunastuskorvaus maksetaan esimerkiksi 50 prosentilla korotettuna, jos maanomistaja ottaa vastuulleen puuston poistattamisen ja luopuu lunastukseen liittyvästä valitusoikeudestaan.

Tätä sopimusmenettelyä kutsutaan ennakkohaltuunotoksi.

MTK:n kenttäpäällikön Pauli Rintalan mukaan tarjoukseen tarttuminen saattaa koitua metsänomistajan tappioksi. Syynä on lunastuskorvauksien ja puun myyntitulojen toisistaan poikkeava verotus.

Lunastuskorvauksista maksettava lopullinen vero on 6 prosenttia, koska lunastuskorvauksiin voidaan tehdä korotettu, 80 prosentin hankintameno-olettama.

Puun myyntituloja puolestaan verotetaan 30 prosentin pääomatuloverokannalla.

Jos linjan alle on jäämässä metsää, puun myyntitulojen verotappio nousee paljon suuremmaksi kuin mitä maapohjan korotettu lunastuskorvaus tuo tuloja. ”Metsänomistajalle todellinen vahinko syntyy puiden poistamisen ja myymisen yhteydessä, jos sen tekee vapaaehtoisesti. Metsänomistajan tulisikin saada kaikki lunastukseen liittyvät korvaukset lunastuskorvauksena, eikä puukauppatuloina”, Rintala evästää.

Ero voi nousta jopa muutamaan tuhanteen euroon hehtaaria kohti.

Sähkön siirtojohtojen lisäksi metsänomistajat saattavat törmätä lunastuskorvauksen tai ennakkohaltuunoton mahdollisuuteen esimerkiksi tie- ja rautatiehankkeissa.

”Kyse on todella ison mittaluokan ongelmasta, joka koskettaa varmasti useita tuhansia metsänomistajia vuosittain.”

Rintalan mielestä metsästä maksettavat lunastuskorvaukset ovat kaiken kaikkiaan todella surkeita.

”Tuskin juuri koskaan lunastuskorvauksella pystyy hankkimaan vastaavanlaista omaisuutta lunastetun omaisuuden tilalle.”

Oikeudenmukaisinta olisi, jos tuulivoimayhtiöt kohtelisivat sähkönsiirtolinjan maita kuten tuulivoimala-aluetta, josta maksetaan vuosittaista vuokraa.

Tuulivoimayhtiöt tarjoavatkin vuokrasopimuksia niistä siirtolinjan alle jäävistä alueista, jotka sijaitsevat tuulipuiston alueella. Alueen rajalta alkaen siirtolinjan maat lunastetaan.

Lunastettavasta alueesta maksettava kertakorvaus saattaa olla hehtaaria kohti samaa suuruusluokkaa kuin saman yhtiön maksama vuosivuokra tuulipuiston alueella.

Yhtiöiden mukaan pakkolunastukset ovat välttämättömiä, koska siirtolinjojen alle jää lukuisien eri maanomistajien maita.

Esimerkiksi laajan kuolinpesän omistaman palstan vuokrauksesta sopiminen voi olla käytännössä hyvin hankalaa.

”On erikoista, että tuulipuiston alueella kuolinpesille pystytään maksamaan vuosivuokraa, mutta siirtolinjalle se olisi hankalaa. Tämä kertoo vain siitä, että lunastajalle on helppoa ja halpaa toimia lunastuslain turvin”, Rintala huomauttaa.

Timo Filpus
Mitä enemmän lunastettavalla palstalla on myytävää puuta, sitä epäedullisemmaksi käy ennakkohaltuunottosopimus. Esimerkissä on todellinen tapaus Isojoelta.
Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Keskusta ja vasemmistoliitto suhtautuvat suopeimmin metsäverojen maksuun metsän sijaintikunnalle – "Alueilla asuvat ihmiset hyötyisivät sen sijaan, että resursseja vain viedään käytettäväksi muualla"

Tiirolalta tärkeä esitys

Metsäteollisuus peukuttaa verouudistusta – "Mielenkiintoinen avaus, kannattaa selvittää pikimmiten"

Metsäverotus uudistettava täydellisesti ja omaisuuden suojaksi tarvitaan tuulivoimalaki, vaatii MTK:n Mikko Tiirola