Metsä

"UPM:n vaatimukset jopa sadan tunnin lisäyksestä työaikaan eivät kerta kaikkiaan käy", Paperiliiton Vanhala paaluttaa

Liiketoimintakohtainen sopimus ei paperimiehille sovi, tavoite on neuvotella yrityskohtaisesti.
Petteri Kivimäki
UPM vaatii liiketoimintokohtaista työehtosopimusta, mikä ei Paperiliitolle käy. Sopimustilanne on solmussa.

Paperiliiton puheenjohtajan Petri Vanhalan mukaan UPM tavoittelee työaikoihin tietyissä liiketoiminnoissa 70–100 tunnin lisäystä vuotuiseen työaikaan eli yli kahta viikkkoa. "On selvä, että tällainen ei meille käy mitenkään", Vanhala toteaa.

Suurimmat työajan lisäykset koskevat paperin valmistusta.

Tiedot UPM:n tavoitteista Paperiliitto on saanut UPM:n kanssa käymissään epävirallisissa keskusteluissa. Varsinaisiin neuvotteluihin työehtosopimuksesta osapuolet eivät ole päässeet paitsi biojalostamojen osalta. Paperiliiton hallitus päätti viime viikolla jatkaa UPM:ää koskevaa lakkoa 5. helmikuuta saakka.

Liiketoimintakohtaiset sopimukset eivät Vanhalan mukaan Paperiliitolle käy, vaan yrityskohtaiset samoin kuin esimerkiksi Stora Enson ja Metsä Groupin kanssa.

UPM on kertonut tavoittelevansa viittä eri liiketoimintakohtaista sopimusta. Teollisuusliitto on solminut UPM:n kanssa liiketoimintakohtaiset sopimukset saha- ja vanerialoilla. Miksei vastaava käy Paperiliitolle?

"Ennemmin pitää kysyä, miksi meidän pitäisi solmia UPM:n kanssa erilainen sopimus kuin muilla, kun alalla jo 75 prosentin kanssa on tehty yrityskohtainen sopimus", Vanhala ihmettelee.

Vanhala tapasi maanantaina laajasti UPM:n luottamushenkilöitä, joiden sanoma on puheenjohtajan mukaan selvä ja erittäin vahva: "Yrityskohtainen sopimus tarvitaan."

"Miksi työnantajan pitäisi voida esittää joku määrä työehtosopimuksia, tänä vuonna viisi, ensi vuonna kymmenen", Vanhala ihmettelee. "Suomessa on sopimuksia jo nytkin liikaa. Niiden määrähän voisi kasvaa räjähdyksenomaisesti ja vaikeuttaa työrauhaa entisestään."

UPM on esittänyt, että järkevää olisi päästä paperikonekohtaisiin sopimuksiin. Vanhalan mukaan palkat määräytyvät jo nyt konekohtaisesti, mutta työehtosopimukset ovat eri asia.

Miten tilanteessa voitaisiin sitten edetä? Vanhalan mukaan Paperiliitto on esittänyt sähköpostitse yrityskohtaista työehtosopimusta, johon UPM on vastannut, että se ei käy. "Huonolta näyttää."

Lakko koskee UPM Pulp, UPM Biofuels, UPM Communication Papers, UPM Specialty Papers ja UPM Raflatac-liiketoimintoja.

Katso myös: MT: Pallo on nyt Paperiliitolla

MT: Lakko alkaa kello 6

Sanne Katainen
Petri Vanhalan mukaan luottamusmiesten tuki yrityskohtaiselle sopimukselle on vahva.
Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

AKT:n saarron vaikutukset eivät juuri näy satamissa, sillä UPM:n paperi- ja selluvarastot ovat jo tyhjentyneet

AKT:n saarto UPM:n tuotteille alkaa tänään satamissa

AKT ryhtyy järeisiin tukitoimiin: aloittaa satamissa saarron UPM:n tuotteille

Lehtien painotalot yrittävät paikata UPM:n lakon pahentamaa pulaa hankkimalla paperia lähinnä Ruotsista ja Venäjältä