LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Metsä

Nyt se on tutkittu: Luonnon terveysvaikutuksille on olemassa sopiva annostus

Tuoreen tutkimuksen mukaan liian vähäinen luonnossa vietetty aika ei lisää hyvinvointia, mutta liikakin on liikaa.
Petteri Kivimäki
Yli kolme tuntia luonnossa viettäneiden kokemus terveydestään ei enää parantunut, vaan kääntyi jopa laskuun. Kuvituskuva.

Brittitutkimuksen mukaan sopivin määrä luonnossa oleiluun on kahdesta kolmeen tuntia viikossa.

Kyselytutkimuksessa vastaajilta kysyttiin heidän viikoittaisen luonnossa oleilunsa määrä. Lisäksi heitä pyydettiin arvioimaan omaa terveyttään ja hyvinvointiaan.

Juuri kaksi tuntia osoittautui tärkeäksi rajaksi, sillä sitä vähemmän luontoaikaa viettäneet eivät kokeneet olevansa terveitä tai hyvinvoivia useammin kuin he, jotka eivät käyneet luonnossa ollenkaan.

Yli kolme tuntia luonnossa viettäneiden terveys ei enää parantunut. Samoin kävi hyvinvoinnille viiden tunnin jälkeen. Näiden rajojen ylityttyä kokemus terveydestä ja hyvinvoinnista kääntyi jopa laskuun.

Yllättävä havainto tutkimuksessa oli se, ettei kahden tunnin jakautumisella viikon sisällä ollut merkitystä. Useampi nopea piipahdus puistoon, tai kävely viheralueiden läpi on siis yhtä tehokasta kuin pidempi samoilu metsissä, kunhan kaksi tuntia viikossa täyttyy.

Tutkimustulosta nakertaa se, että vastaajat arvioivat sekä terveydentilaansa että luonnossa viettämäänsä aikaa itse. Myöskään ulkoilman ja terveydellisen hyödyn tarkkaa suhdetta ei tunneta.

Tutkijoiden mukaan tuloksia ei kuitenkaan selitä vain se että onnelliset ja hyvinvoivat ihmiset viettäisivät luonnossa aikaa huonosti voivia useammin. Yli kahden tunnin altistuksen havaittiin parantavan myös pitkä-aikaissairaiden hyvinvointia.

Tulokset eivät selity myöskään sillä, että luonnossa vietetty aika käytettäisiin urheiluun. Tutkijat havaitsivat, että pelkällä metsässä istumisella on hyvinvointia lisäävä vaikutus.

Maastossa urheilun myös havaittiin parantavan hyvinvointia vielä enemmän, kuin muun liikunnan.

Tutkimus on julkaistu Scientific Reports-tiedejulkaisussa. Sen tuloksista aiemmin on kertonut ainakin Science Alert.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aarre: Jo kansanparantajat luottivat puolukkaan – kirpeä marjamme ansaitsee yhä superruuan tittelin

Selkäkivut saavat monet suuntaamaan lääkärin vastaanotolle – vakuutuslääkäri kertoo, miten pidät huolta selästäsi

Koirat haistavat ihmisen kehosta kivusta kieliviä välittäjäaineita – Kipukoira on kroonisen kivun kanssa elävälle todellinen hengenpelastaja

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI