Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Metsähallitus laskee kansallispuistokäyntien kerryttäneen 164 miljoonan euron säästöt yhteiskunnalle

Liikkumattomuuden kustannukset nousevat vastaavasti yli 3 miljardiin euroon vuodessa.
Luonnossa liikkuminen virkistää mieltä ja vähentää liikkumattomuuden tuomia haittoja.
Luonnossa liikkuminen virkistää mieltä ja vähentää liikkumattomuuden tuomia haittoja. Kuva: Tuomo Kesäläinen

Metsähallituksen ja UKK-instituutin mukaan luonnossa liikkuminen hyödyttää suuresti kansantaloutta. Tuoreen laskelman mukaan kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla vierailut vähensivät yhteiskunnan kustannuksia 164 miljoonalla eurolla viime vuonna.

Metsähallituksen ja UKK-instiruutin julkaisema laskelma lähtee siitä, että liikkuminen auttaa ihmisiä pysymään työkykyisinä. Sen lisäksi se vähentää kansansairauksista aiheutuneita kustannuksia.

”On tärkeää ymmärtää luontokohteisiin tehtyjen käyntien merkitys myös taloudellisesta näkökulmasta. Jos kävijämäärät luontokohteissa säilyisivät nykyisellä tasolla, laskennallisesti säästöä muodostuisi seuraavan 10 vuoden aikana jopa 1,6 miljardia euroa”, toteaa Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Henrik Jansson.

Janssonin mukaan luontokohteiden ylläpito on kustannustehokas keino vähentää yhteiskunnalle liikkumattomuuden aiheuttamia kustannuksia ja edistää kansanterveyttä. Metsähallituksen luontokohteisiin tehtiin reilu 6,2 miljoonaa käyntiä viime vuonna.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kansallispuistokäyntien hyötyjä laskiessa ei ole otettu huomioon sitä, että siellä käyneet ihmiset luultavasti liikkuisivat muutenkin. Ja vastaavasti ne ihmiset jotka eivät liiku, tuskin tekevät retkiä kansallispuistoihin.

Heidät olisi kuitenkin hyvä saada liikkumaan, sillä liikkumattomuudesta aiheutuu yhteiskunnalle noin 3,2 miljardin euron kustannukset vuodessa.

Jutun loppua muokattu klo 10:49

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.