MT Metsä

Metsä Group valmistelee tehdasinvestointia Kemiin – ”Jossain vaiheessa tehdas nousee”

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, uusi tehdas valmistuu vuonna 2022. Biotuotetehdas korvaisi Kemin nykyisen sellutehtaan.
Uutta tehdasta kaavaillaan Kemin tehdasalueelle, jossa yhtiön mukaan on runsaasti tilaa. Biotuotetehdas tarvitsee 60 hehtaarin kokoisen alueen.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Valmistautuminen Metsä Fibren uuden tehtaan rakentamiseen näkyy Kemin tehdasalueella, vaikka investointipäätöstä ei vielä ole. Maa-alueita siistitään, rakennuksia puretaan ja puita kaadetaan. Valmisteluilla halutaan varmistella sitä, että rakentaminen pääsee investointipäätöksen jälkeen sujuvasti käyntiin.

Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä on vakuuttunut siitä, että uusi biotuotetehdas nousee Kemiin ennemmin tai myöhemmin. Investoiminen nykyisen, jo iäkkään sellutehtaan korjaamiseen ei Hämälän mielestä ole järkevää.

”Jossain vaiheessa tehdas nousee. Jos isoa investointia ei tehdä, vanhalla tehtaalla pitää tehdä joukko suuria korjauksia. Se ei ole tehokasta rahankäyttöä.”

Jos uuden tehtaan rakentaminen päästään aloittamaan, olisi se mahdollisesti pystyssä jo vuonna 2022.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Parhaillaan työn alla on ympäristölupahakemus, jonka yhtiö jättää Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle vielä tämän kuun aikana. Siitä odotetaan päätöstä ensi vuoden alkupuolella.

Myös biotuotetehtaan ympäristövaikutusten arviointi eli YVA on käynnissä. Arviointiselostus julkistetaan tässä kuussa, ja sen tiimoilta yhtiö järjestää yleisötilaisuuden Kemissä.

Jos ympäristölupa heltiää, investointipäätös voitaisiin tehdä alkukesällä 2020. Kesään mennessä myös hankesuunnitelman on määrä valmistua.

Varsinaiset rakennustyöt päästäisiin käynnistämään vuonna 2020. Rakentamisen aikataulu on yhtä ripeä kuin Äänekoskella. Tehdas nousisi Kemiin kahdessa vuodessa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kun Kemin nykyinen tehdas tuottaa vuodessa 620 000 tonnia sellua, uusi biotuotetehdas tuottaisi 1,5 miljoonaa tonnia sellua vuodessa. Sen lisäksi tehtaalla valmistettaisiin erilaisia biotuotteita puuraaka-aineista ja sivuvirroista.

Uuden biotuotetehtaan vuotuinen puunkäyttö olisi noin 7,6 miljoonaa kuutiometriä eli noin 4,5 miljoonaa enemmän kuin mitä nykyinen tehdas käyttää.

Metsä Group tuntuu luottavan siihen, että kotimaisesta puusta ei tule pulaa. Yhtiön puunhankinnan ja metsäpalveluiden jäsenpalvelujohtaja Timo Salo korostaa sitä, että suomalaisissa metsissä on nyt suurin puumäärä koko valtakunnan metsien inventoinnin historiassa, ja metsien vuosikasvu on kaksinkertaistunut 1950-luvulta.

”Puuntuotannollisesti kestävä hakkuumäärä on noin 80 prosenttia kasvusta”, Salo lisää.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Uusi biotuotetehdas muuttaisi todennäköisesti koko valtakunnan puuvirtoja. Kemin-tehtaalle puu hankittaisiin pääosin Lapista, Kainuusta ja Pohjois-Pohjanmaalta, mutta puuta tuotaisiin myös Venäjältä, Baltiasta ja Ruotsista.

Metsäpalvelut

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Lisää laskuriin vain tilasi pinta-ala ja maakunta, niin saat arvion metsätilasi arvosta.