Tee itse taikinajuuri
• 1 viipale hapanta ruisleipää
(vähintään 10 g)
• 3 dl vettä
• 3 dl ruisjauhoja
Murenna kulhoon pehmeää leivän sisusta (ei kuorta), lisää haalea vesi ja sekoita joukkoon ruisjauhot. Anna seistä huoneenlämmössä vähintään vuorokausi.
Kun juuri on valmis, se kuplii ja tuoksuu happamalta.
Kun olet leiponut leivän, jätä osa taikinasta juureksi seuraavaa leipomiskertaa varten. Juuri säilyy pakastimessa tai sen voi kuivattaa puisen astian reunoilla. Jääkaapissa juuri saattaa homehtua. Pakastettua juurta voi joutua elvyttämään pari, kolmekin päivää.
Kerta kerralta juuri tekeytyy paremmaksi.
Jos juuri tuoksuu tympeältä, se on pilaantunut.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
