Suomalainen nimi ei takaa kotimaisuutta
Ruokakaupan suomalaiselta kuulostava tuotemerkki voi kätkeä taakseen tuontielintarvikkeen. Meidän suomalaisten syömistä kasvinsuojeluainejäämistä yli 90 prosenttia tuleekin tuontielintarvikkeista.
Elintarviketurvallisuusselonteon mukaan saamme kasvinsuojeluaineiden jäämiä erityisesti hedelmistä ja tuontirukiista. Suomessa vilja kuivataan kuivureissa. Keski- Euroopassa kuivureita ei ole. Siellä vilja loppukuivataan pelloilla pakkotuleennuttamalla, eli tappamalla kasvuston elintoiminnot glyfosaatti-hävitteellä.
Jäämäriski kasvaa myös geenimuunneltujen kasvien käytön myötä. Biokemiajätti Monsanto on patentoinut liudan glyfosaattia sietäviä kasveja.
Tämä merkitsee sitä, että käytännössä geenimuunneltuja kasveja jalostetaan kestämään oman kehittäjänsä valmistamaa kaikki muut kasvit tappavaa myrkkyä. Irvokasta.
Hiljattain julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Maailman terveysjärjestön WHO:n syöpätutkimustoimisto luokittelee glyfosaatin ”todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi”. Glyfosaattia sietävää, geenimuunneltua soijaa ei pystytä enää erittelemään muusta.
Joutsenlippumerkki kertoo, että ruuan alkuperä on Suomessa. Merkki on toistaiseksi ainoa tae ruuan kotimaisuudesta.
Tuttu suomalaiskansallinen nimi tai tuotemerkki voi johtaa kuluttajaa harhaan. Henkilökohtaisesti en hyväksy hämäävää mielikuvamarkkinointia enkä alkuperän häivyttämistä tuotemerkkien taakse.
Anne Kalmari
kansanedustaja ja -ehdokas (kesk.)
eduskunnan ruokaryhmän puheenjohtaja
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

