Tuottajilla on itsekritiikin paikka
Onko teurastamoiden keskittyminen ja tietojärjestelmien toimivuus Suomessa vienyt meiltä kilpailuedun? Kun vertaa tuottajahintoja vientivetoiseen Irlantiin, niin siellä on ollut pari vuotta paremmat hinnat kuin meillä Suomessa. Oman tilan kohdalta voin sanoa viime vuodesta, että reilu 100 000 euroa paremman tulon olisimme saaneet Irlannissa.
Ero olisi ollut suurempikin ilman Lihakunnan osuuspääoman korkoa. itse näen, että korko on kompensaatio huonommasta tuottajahinnasta. Tuo mainittu 100 000 euroa olisi varmasti jäänyt aluetaloutta parantamaan, eikä sillä olisi rakennettu uusia turhia kaupparakennuksia.
Irlannissa teurastamokenttä on hyvin pirstoutunut. Tästä syystä kauppojen on vaikeampi kilpailuttaa ja saada tarjouksia suurille erille? Joutuuko kauppa tekemään töitä ja maksamaan oikean hinnan, että saa myytävää tiskiin? Vai ovatko meidän teurastamomme vain niin tehottomia?
Onko Suomessa hallinto luonut liian hyvän tietojärjestelmän, mistä kauppa voi reaaliaikaisesti seurata, miten paljon markkinoille tulee tuotetta? Onko tämä digitalisaatio kääntynyt suomalaista viljelijää vastaan vai emmekö osaa sitä itse hyväksi käyttää? Duopoli kyllä osaa.
Tuottajien omistamat yritykset ovat keskittyneet ja suurentuneet. Onko tämä ollut oikea tie? Olisi itsekritiikin aika. Ehkä olisi aika pirstaloitua jälleen ympäri Suomea toimiviksi yrityksiksi.
Kaikki keinot on otettava käyttöön paremman tuottajahinnan toivossa. Kuluttaja on kuningas, mutta niin myös pitäisi olla tuottajan.
Kalle Mattila
karjatilallinen
Mikkeli
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
