
Juhlapöydän kuningas
Täytekakku kuuluu juhlaan. Aloittelijakin onnistuu kakunteossa, mutta haastetta löytyy myös taitureille.
TEKSTI: Riitta Mustonen
KUVAT: Kari Salonen
Kakkukirjailija Ulla Svensk innostuu kakusta sitä enemmän, mitä vaikeammalta sen tekeminen tuntuu. Fantasiakakut ovat hänen ominta alaansa.
Sisu-pojan nelivuotissynttäreille Ulla valmisti lego-Batman-kakun ja itselleen Smurffiinan. Marsipaanista muovaillut Iines ja Aku puistonpenkillä koristivat hiljattain tehtyä hääkakkua.
Mutta kun Ulla on kerran tehnyt tietyn kakun, häntä ei huvittaisi tehdä sitä enää uudestaan. Se on lukijoiden onni, sillä Elämä makeaksi -blogi nielee viikottain uusia ohjeita ja kuvia.
Sekin on plussaa, että koko Svenskin perhe pitää kakuista. ”Lapset syövät ihan kauheasti kakkua. Kylässäkin ovat ensimmäisenä rohmuamassa, kuin eivät olisi koskaan saaneet. Ihan hävettää”, Ulla tunnustaa.
Leipojallekin kakku maistuu. Ullan oma suosikki on perinteinen lakka-kermakakku.
Kantrin lukijoille Ulla valmisti valkosuklaakakun, hedelmä-kermakakun ja hääkakun, jota koristaa hääparin valokuva.
Sokeripaperille tulostetuista valokuvista on tullut Ullan nettikaupassa suosikkituote. Kuvia tilataan etenkin lastenkutsuille sankarin tai tämän suosikkihahmon kuvasta.
Hedelmäkakku
Pohja:
• 7 kananmunaa
• 2 ½ dl sokeria
• 3 dl vehnäjauhoja
• ½ dl perunajauhoja
• 1 tl leivinjauhetta
Täyte:
• 6 dl vispikermaa
• 400 g omena-vaniljahilloa
Kostutus:
• n. 3 dl sokerivettä (n. 2 rkl sokeria, 3 dl vettä) tai muuta nestettä
Koristelu:
• vadelmia
• mustikoita
• kiiviä
• viinirypäleitä
• punaherukoita
• hyytelösokeria ja vettä kiilteen valmistamiseen
Reunapursotuksiin:
• n. 5 dl vispikermaa
Vatkaa kananmunat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi varovasti sekoittaen joukkoon. Kaada massa voideltuun halkaisijaltaan noin 25 cm:n kakkuvuokaan. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia.
Leikkaa hyvin jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Kostuta alin pohja, ja levitä päälle hilloa ja hillon päälle kermavaahtoa. Täytä ja kostuta kakku samalla tavalla loppuun asti.
Kostuta ylin kakkupohja, ja sivele sen pintaan marmeladia tai hilloa. Laita pilkotut hedelmät ja marjat hillon päälle. Kiehauta hyytelösokeri vedessä pakkauksen ohjeen mukaan, ja sivele sudilla hyytelösokerilientä hedelmien ja marjojen pinnalle.
Pursota kakun reunat kermavaahdolla.
Valokuvakakku
Pohja, ks. hedelmäkakku
Täyte:
• 4 dl vispikermaa
• 200 g sitruunan makuista rahkaa
• 300 g vadelmamarmeladia
Kostutus:
• n. 3 dl sokerivettä (n. 2 rkl sokeria, 3 dl vettä) tai muuta nestettä
Kuorrutus:
• 400–500 g valkoista sokerimassaa (mm. ruokakaupoista tai Tiimarista)
Koristelu:
• sokeripaperille tulostettu valmis kakkukuva
• sokerimassakukkasia
Tee pohja kuten hedelmäkakussa ja leikkaa se hyvin jäähtyneenä kolmeen osaan.
Vatkaa kerma vaahdoksi, ja sekoita siihen sitruunanmakuinen rahka. Kostuta alin pohja ja levitä päälle marmeladia, lisää päälle kerma-rahkaseosta. Täytä ja kostuta kakku samalla tavalla loppuun asti. Säästä hieman kermaseosta kakun kuorrutukseen.
Kostuta vielä ylin kakkupohja ja levitä loppu kerma-rahkaseoksesta kakun pinnalle.
Kaulitse sokerimassa levyksi ja nosta se kakun päälle (katso kuvallinen ohje alla). Levitä kuvan alle hieman kermavaahtoa ja aseta kuva kakun päälle. Koristele kakku mielesi mukaan erilaisilla kukkasilla. Kukkakoristeiden tekoon löytyy ohje viereiseltä sivulta.
Suklaakakku
Pohja:
• 200 g voita
• 2 dl sokeria
• 3 kananmunaa
• 3 dl vehnäjauhoja
• 1 rkl vaniljasokeria
• 2 tl leivinjauhetta
• 150 g tummaa suklaata
Täyte:
• 2 dl vispikermaa
• 200 g appelsiinituorejuustoa
• 2 liivatelehteä + 2 rkl sitruunamehua
• 2 rkl tomusokeria
Valkosuklaakuorrutus:
• 1 ½ dl kuohukermaa
• 300 g valkosuklaata
• pieni nokare voita
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoiksi, lisää kananmunat yksitellen joukkoon voimakkaasti vatkaten.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi varovasti sekoittaen. Sekoita joukkoon lopuksi sulatettu suklaa.
Paista kakku halkaisijaltaan 24 cm:n kakkuvuoassa uunin alatasolla 175 asteessa noin 50 minuuttia tai kunnes kakku näyttää kypsältä.
Kumoa hiukan jäähtynyt kakku vuoastaan, ja leikkaa se kahteen osaan hyvin jäähtyneenä.
Valmista täyte laittamalla liivatelehdet kylmään veteen likoamaan noin 5 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita siihen appelsiinituorejuusto ja tomusokeri. Kuumenna lasissa mikrossa noin 2 rkl sitruunamehua, purista liivatelehdistä vesi pois, ja liuota lehdet kuumaan sitruunamehuun. Kaada liuos täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Laita toinen kakkupohja tarjoiluastialle, ja kaada täyte pohjan päälle, aseta toinen kakkupohja päälle.
Valmista kuorrute kuumentamalla kerma kattilassa, lisää joukkoon pilkottu valkosuklaa. Sekoita välillä, ja kun seos on tasaisen paksua ja suklaa sulanut, ota kattila liedeltä.
Kaada hieman jäähtynyttä kuorrutusta kakun päälle. Kun kuorrutus on hieman jähmettynyt, kaada sitä lisää, kunnes kaikki kuorrutus on käytetty.
Rouhi vielä halutessasi valkosuklaata kakun reunoille ja päälle. Kakun kruunaa marsipaaniruusu.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


